De beste muziek van de week (34): Palehound, FKA Twigs en The Bohicas

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst de Volkskrant u elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die u niet mag missen. Deze week: Palehound, FKA Twigs en The Bohicas. Volg ook de Luie Luisteraar-playlist op Spotify (met iedere week de nieuwste muziek).

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Palehound - Dry Food

Het piepjonge Palehound - het muzikale brein Ellen Kempner is pas 21 - is afkomstig uit de stal van het eveneens jonge indielabel Exploding in Sound, waar de gitaarrammelaars van Speedy Ortiz ook hun wortels hebben.

Als voorbeelden noemt Kempner sterke vrouwen als Courtney Barnett, Waxahatchee en Sadie Dupuis van Speedy Ortiz. 'Het is vrij awesome dat er zoveel sterke vrouwen voorop lopen in de hedendaagse indierockscene. Een scene in het verleden voornamelijk gedomineerd door mannen. De volgende Kurt Cobain wordt een vrouw.'

Debuut Dry Food leunt zwaar op de gitaarmuziek uit de jaren 90 en doet ergens ook wel denken aan Betty Serveert!. Dry Food is Album van de Week bij SPIN Magazine. In een uitgebreide recensie roemt het Britse muziekblog het 'acrobatische' gitaarspel van Kempner. Over de invloeden: 'Vrijwel alle gitaarbands putten uit de rijkgevulde mijn vol nostalgie van de jaren 90, maar er zijn er maar weinig die er in slagen om het te doen met zowel de technische precisie als de emotionele lading van zangeres Kempner.'

'Het kost haar exact 30 minuten en acht liedjes om je te pakken en je achter te laten met honger naar meer', zo schrijft The Boston Globe, uit de thuisstand van de band. 'Een zeer catchy en zelfverzekerd debuut, wat zomaar eens voor de doorbraak van de band zou kunnen gaan zorgen.'

null Beeld Albumhoes
Beeld Albumhoes

FKA Twigs - M3LL155X

'Kwistig gestrooide kirretjes van trippy electrosirene FKA Twigs', dat schreef Volkskrant-recensent Pablo Cabenda bij de recensie van popfestival Down The Rabbit Hole, waar het Britse fenomeen optrad. Enfin. Die zin wilde we u niet onthouden.

FKA Twigs, die al jaren intrigerende video's het web opslingert en vorig jaar echt doorbrak met debuut LP1 (het logische gevolg op EP1, en EP2), heet in haar paspoort gewoon Tahliah Barnett. En nu is ze terug met een nieuwe EP: M3LL155X - spreek uit Melissa. Of nou ja, EP, het lijkt erop dat Twigs als kunstenares nastreeft de standaarden in de popmuziek wat op te rekken (zie bijvoorbeeld de korte film die bij M3LL155X hoort).

'Er zitten genoeg herkenbare ingrediënten uit de pop en r&b in hoor', schrijft Consequence of Sound. 'Maar ze duwt je uit je confort zone met opvallende keuzes, die in handen van een minder sterke artiest, nooit zouden werken.' DIY Magazine: 'Ze is misschien wel de meest gefocusde en creatiefste Britse act van de laatste jaren, en daar beginnen we eigenlijk pas net de vruchten van te plukken.'

Met een 8,6 is M3LL155X Best New Music bij Pitchfork. We hebben Beyoncé en Taylor Swift, maar als de wereld echt een feministische popster zoekt moeten ze bij Twigs zijn, aldus het invloedrijke Amerikaanse blog.

Bekijkt u hieronder gelijk de verontrustende, intrigerende korte film die bij M3LL155X hoort.

null Beeld albumhoes
Beeld albumhoes

The Bohicas - The Making Of

Hun bezoek van dit Britse gitaarband The Bohicas aan Lowlands valt precies samen met de verschijning van hun debuutalbum, dus ze hebben iets te vieren. Vandaar ook dat de band door de popredactie wordt getipt al een van de acts-die-je-moet-zien op Lowlands dit weekend.

'Op Lowlands hoor je minimaal één jong, bijdehand Engels gitaarbandje te ontdekken. Laat dat dit jaar dan maar The Bohicas zijn. Vorig jaar speelden ze op Down The Rabbit Hole in een vrijwel lege tent, op een gekke manier bleu en branievol tegelijk, in hun leren jekkies. In de liedjes hoor je ongeveer de hele Engelse gitaargeschiedenis terug, van beat tot punk tot britpop en dan via Glasgow (Franz Ferdinand) terug naar Londen', schrijft recensent Menno Pot.

Uit The Guardian: 'Het is niet moeilijk om te zien dat de band iets heeft, en waarom Domino (platenlabel van onder andere Franz Ferdinand en Arctic Monkeys, red.) zo'n haast maakte de band te tekenen.'

null Beeld Albumhoes
Beeld Albumhoes

Luie Luisteraar-playlist

Hieronder een greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over