Weblog

De beste historische romans van Afrika: panel op 20 september

De beste boeken van Afrika. Woensdagavond 20 september, 20.00 uur in het Bijlmer Parktheater. Gast: Vamba Sherif, schrijver van 'De zwarte Napoleon'. Panel: Yasmine Allas, Ama van Dantzig, Kiza Magendane, Wim Bossema. Thema: de historische romans uit Afrika.

Vamba Sherif Beeld uitg. de Geus
Vamba SherifBeeld uitg. de Geus

Er was een tijd dat Europeanen dachten dat Afrika geen geschiedenis had. Dat kwam omdat zij geen Afrikaanse talen konden verstaan. De meeste volkeren in Afrika hebben rijke traditie van geschiedenisvertellers, de dichters, troubadours en wandelende bibliotheken, die in West-Afrika vaak griots worden genoemd.

Een paar kleine volken hadden een schrift, maar het grote opschrijven begon met de import van het Arabische schrift en later het Europese. Rond de onafhankelijkheid van de gekoloniseerde volken, rond 1960, begon een nieuwe generatie schrijvers met een hervertelling in een moderne vorm, die van historische romans. Zoals Ousmane Sembène, schrijver en vader van de Afrikaanse film.

Vamba Sherif is de nieuwste telg van deze schrijversfamilie. Een jaar geleden verscheen zijn grote epos 'De zwarte Napoleon'. Daarin vertelt de Nederlandse auteur van Liberiaanse afkomst de levensverhalen van leden van een vooraanstaande familie in de tijd dat de grote veroveraar Samori Touré een rijk in het hart van West-Afrika vestigt.

Hoofdpersoon is de oerwoudjongen Zaiwulo die aan het begin van de kroniek wordt achtergelaten aan het hof van een islamitische schriftgeleerde, eind 19de eeuw. Samori levert een heroïsche strijd maar botst op tegen de oprukkende Franse en Britse koloniale legers. Vamba Sherif vertelt meeslepend over de onderlinge discussies en machtsstrijd, over de twijfels van zijn personages, over de rol van mannen en vrouwen in die streng gereglementeerde gemeenschappen en over verraad.

Vamba Sherif zal in het eerste deel van de avond vertellen over Samori en waarom die de bijnaam de zwarte Napoleon kreeg. Met commentaar en vragen van de panelleden en uit het publiek.

In het tweede deel aandacht voor drie andere meesterwerken met een historisch thema, elk gepresenteerd door een panellid. Zoals 'Houtjes van god' van Ousmane Sembène, die als cineast een script schreef over het leven van Samory (Franse spelling), maar die film nooit heeft kunnen maken.

De beste boeken van Afrika' is een productie van het Bijlmer Parktheater en het Volkskrant/Afrikablog. Het panel presenteert vier keer per jaar favoriete boeken en gaat in debat met het publiek. Er is iedere keer een speciale gast: dat waren de vorieg keren de satirische vlogger Ikenna Azuike en de zoon van de schrijfster Buchi Emecheta, Sylvester Onwordi. Voor verslagen van eerdere bijeenkomsten zie elders op www.volkskrant.nl/afrikablog
Kaarten (8,50) kopen kan hier.

undefined

Samory Touré Beeld nb
Samory TouréBeeld nb
Meer over