De beste films voor een weekend met kerstgevoel

De beste films in zeven genres voor een weekend met kerstgevoel zonder dat u de obligate kerstfilm hoeft te bekijken.

Bart Koetsenruijter
null Beeld rv
Beeld rv

Chitty Chitty Bang Bang

(Ken Hughes, 1968)

De oubolligste musical. Jeugdsentiment voor de generatie die opgroeide in de jaren zestig. Met Dick Van Dyke, de inmiddels 91-jarige musicalster die als acteur voor komend jaar nog gewoon Mary Poppins Returns op zijn agenda heeft staan. In de film, waarvoor Roald Dahl het scenario schreef op basis van de jeugdboekenserie van Ian Fleming, is hij de weduwnaar, vader van vier kinderen en uitvinder Caractacus Potts. Doldwaze situaties en een centrale rol voor een door Potts opgeknapt racevehikel dat de titel van de film kraakt en pruttelt. Veel meliger wordt het niet deze Kerst.

Zaterdag, NPO 1, 14.20 uur.

Splash

(Ron Howard, 1984)

De onnozelste-en-toch-leuke feelgoodfilm, deze komedie waarmee Tom Hanks, tot dan alleen in tv-series te zien (Taxi, Happy Days, Family Ties), doorbrak. Van een onmogelijke premisse - man wordt verliefd op vrouw die deels zeemeermin is - weet regisseur Howard een nu wellicht enigszins gedateerde maar toen beslist frisse en vrolijke komedie te maken, met dank ook aan de klik tussen Hanks en actrice Daryl Hannah, die zich als minder geciviliseerd mens zichtbaar amuseert op de filmlocaties in Manhattan.

Zaterdag, BBC 2, 14.00 uur.

(Tekst gaat verder onder trailer).

The Shining

(Stanley Kubrick, 1980)

De beste anti-kerstfilm. Een killere sfeer dan in het verlaten hotel waarop de langzaam gek wordende Jack Nicholson met echtgenote Shelley Duvall en zoontje Danny Lloyd een besneeuwde winter lang moeten passen, is moeilijk denkbaar. Er zijn nog altijd mensen die niet naar de film durven kijken omdat hij naar verluidt te eng is. Die doen zichzelf tekort. De film is weliswaar op momenten huiveringwekkend, maar dat hij zich in de herinnering van elke kijker nestelt, komt doordat hij zo ongelooflijk goed gemaakt is. Voor de kleinste details was er Kubrickiaanse aandacht.

Zaterdag, Veronica, 22.20 uur.

(Tekst gaat verder onder trailer).

Gone With The Wind

(Victor Fleming, 1939)

De beste klassieker. Zorg wel dat u hem ziet op een voldoende groot toestel, want de weidse technicolor komt eigenlijk alleen in een bioscoopzaal tot zijn recht. Al zijn er ruim voldoende close-ups in dit romantische Burgeroorlogdrama rond de southern belle Vivien Leigh en haar geliefde, militair Clark Gable.

Zondag, Canvas, 14.20 uur.

(Tekst gaat verder onder trailer).

Kruimeltje / Matilda

(Maria Peters / Danny DeVito, 1999 / 1996)

Vooruit, de twéé beste jeugdfilms. Met Kruimeltje appelleerde Maria Peters destijds met succes aan kneuterige nostalgie, wat haar verfilming van Chris van Abkoudes kinderboek uit 1923, over het Rotterdamse straatschoffie met gouden hart, tot een groot succes maakte.

Vileiner, uiteraard, is de Roald Dahl-verfilming door Danny DeVito van Matilda, het 6-jarige meisje met nare vader en dito schoolhoofd dat glorieus wraakneemt. DeVito vond precies de juiste toon en vermeed zorgvuldig vals sentiment. Matilda is totaal Dahl.

Zondag, NPO 3, 15.30 uur / Maandag, RTL 4, 14.00 uur.

(Tekst gaat verder onder trailer).

Happy Feet

(George Miller, 2006)

De beste animatiefilm, dit mooie verhaal met moralistische kantjes over keizerpinguïn Mumble, die anders dan zijn koloniegenoten niet mooi genoeg kan zingen om een vrouwtje te verleiden. Wat hij wel kan? Tapdansen. Op Motownmuziek.

Zondag, NPO 3, 19.00 uur.

(Tekst gaat verder onder trailer).

Tommy

(Ken Russell, 1975)

De extravagantste film, deze in alle opzichten kleurrijke verfilming van de gelijknamige rockopera van popgroep TheWho, waarin zanger Roger Daltrey zelf de hoofdrol speelt als de doofstomme titelfiguur die furore maakt op de flipperkast en tenonder gaat aan de sterrenstatus die daaruit voortvloeit. Meest extravagant en gedenkwaardig: de scène waarin Tommy's moeder, gespeeld door Ann-Margret, orgastisch verdwijnt in een tsunami van schuim, chocola en witte bonen in tomatensaus.

Maandag, BBC 2, 02.25 uur.

Meer over