Satire

De beste films van 2015 als ze hadden bestaan

Aan het einde van het jaar worden er weer veel lijstjes opgesteld van de beste films die dat jaar gemaakt zijn, maar zelden worden de films die niet gemaakt zijn genoemd. Wij zetten de films van 2015 op een rij die onze favorieten hadden kunnen zijn, als ze hadden bestaan.

Deeg

Dat Nederlandstalige horror ook strafbaar kan zijn, bewijst Deeg. Dit vier uur durende epos is zowel een ode als een oorlogsverklaring aan misschien wel het belangrijkste ingrediënt van brood. Glansrol voor Fedja van Huêt.

The Nailclipper

Gelaagde raamvertelling met Johnny Depp in de hoofdrol als de necrofiele nagelknipper. De kijker wordt het verhaal in gezogen door de prachtige beelden waarin Depp de teennagels van de dode Scarlett Johansson knipt. Nagels knippen is na deze film nooit meer hetzelfde.

Deeg II

Waar Deeg I nog de randjes van het betamelijke opzocht, gaat Deeg II daar met zevenmijlslaarzen overheen. Dit verknipte meesterwerk spot met alle wetten van de culinaire cinema en de Nederlandse rechtsstaat. De 3D-versie laat de kijker achter met een gevoel van originele doodsangst. Hierna durft u nooit meer gebak te eten.

Huset i skoven

Er staat een huis in een Scandinavisch bos. Dat is het plot van de drie uur durende zwart-witfilm Huset i skoven. Deze Deense arthouseproductie, die helemaal niets met Borgen te maken heeft, wordt gedragen door steracteur Mads Mikkelsen, die schittert door afwezigheid. Markus Jensen zou zeker genomineerd zijn geweest voor Beste Mannelijke Bijrol in een Deense Film.

Bijna brons

Een fascinerende documentaire over de herenwaterpoloploeg die in 2003 kansloos vierde werd op het EK waterpolo in Boedapest.

Meer over