De beste cultuur voor de komende week

Muhly's Muses

Van 31/5 t/m 5/6 in Muziekgebouw (Eindhoven) en Paradiso (Amsterdam). muziegebouweindhoven.nl paradiso.nl

Nico Muhly, de jonge succesvolle Amerikaanse componist die op het snijvlak van neoklassiek en pop opereert, heeft zijn eigen minifestivalletje in Nederland: Muhly's Muses. Vrijdag in Eindhoven presenteert Muhly eigen werk samen met het Britten Sinfonia en de IJslandse zanger Teitur. Zaterdag is daar een reprise van de succesvolle muzikale voorstelling Confessions van de componist met Teitur en de Holland Barok Society. Op dinsdag leidt Muhly in Eindhoven het BBC Scottish Symphony Orchestra in werken van hemzelf, de IJslandse muzikanten Valgeir Sigurdsson, Daniel Bjarnason en de Ierse singer/songwriter Glen Hansard. Woensdag is het zelfde programma te zien in Paradiso (Amsterdam).

Maite Hontelé

31/5 in Rasa (Utrecht), 1/6 in het Paard van Troje (Den Haag), 6/6 in het Bimhuis (Amsterdam). Tournee t/m 15/6. maitehontele.com

Maite Hontelé is een Nederlandse trompettist/bandleider die in Colombia woont, daar grote successen viert en zo bekend is dat ze er niet eens meer rustig over straat kan. Ze heeft met haar eigen salsaorkest al samen gespeeld met de groten als Oscar D'León en Ruben Blades. Met een nieuw album Déjame Así uit toert ze nu door Nederland.

MEER MUZIEK

Pop

Neil Young is weer met zijn oude begeleidingsband Crazy Horse aan het toeren. Op 5/6 staat de eigengereide legendarische singer/songwriter met zijn Alchemy Tour in de Ziggo Dome (Amsterdam) Het klassieke wonderkind dat popmuziek heeft gebaard, Rufus Wainwright, speelt op 31/5, 1/6 en 2/6 met het Residentie Orkest in de Dr. Anton Philipszaal (Den Haag) De Canadese symforock band Rush is al bijna dertig jaar actief en speelt nog steeds live. 2/6 staat de band in de Ziggo Dome (Amsterdam) De bezwerende indiefolk van Iron & Wine is te horen op 2/6 in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht) Meesterproducer, zanger en muzikant Todd Rundgren komt 4/6 weer optreden in Paradiso (Amsterdam) Lucinda Williams' verweerde country met een rafelrandje is te horen op 31/5 in het Frits Philips Muziekgebouw (Eindhoven), op 1/6 in de Oosterpoort (Groningen) en op 2/6 in Paradiso (Amsterdam) De gepassioneerde en bezeten indierock van The Veils is te horen: 4/6 in Tivoli de Helling (Utrecht), 5/6 in Vera (Groningen) en 6/6 in Doornroosje (Nijmegen).

Klassiek

Het geweld en de furie van Stravinsky's Sacre kan net zo goed door vier piano's worden uitgedrukt als door een heel symfonie orkest. Vanavond bewijst het Amsterdam Piano Quartet dat door Stravinsky's meesterwerk uit te voeren op vier vleugels in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) Hauschka, het alias voor de Düsseldorfse componist/pianist Volker Bertelmann zal tijdens Cinesonic live de muzikale begeleiding verzorgen van filmvertoningen van het experimentele dvd-label Lowave. 31/5 in het Goethe Instituut (Amsterdam) In het kader van het Holland Festival brengt De Nederlandse Opera een nieuwe uitvoering van Wagners Die Meistersinger von Nürnberg. Dirigent Marc Albrecht heeft de muzikale leiding en de regie is in handen van David Alden. 4/6 Is de première. Verder nog uitvoeringen door de hele maand De jonge Venezolaanse dirigent Gustave Dudamel, die een ware sensatie bleek als dirigent met zijn roots in de sloppenwijken, komt weer naar Nederland. Op 5/6 leidt hij het KCO in het Concertgebouw (Amsterdam) in o.a. het stuk Colores de la Cruz del Sur van Benzecry. dance De Britse producer Simon Green, alias Bonobo, herschept vanavond zijn samplecollages vol triphop, jazz en electronica met een live band in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht) De tweede editie van festival Lentekabinet, uit de koker van het Dekmantel-collectief, heeft 1/6 een ijzersterk programma, met o.a. Tale of Us, Soul Clap, Metro Area, Floating Points, Four Tet, Jacques Greene en Mala in Cuba. Locatie: HetTwiske, boven Amsterdam Een aantal historische grootmeesters van het genre komt langs op het 909 technofestival op 1/6 in het Amsterdamse Bos. Klassieke namen als Carl Craig, Kevin Saunderson en Laurent Garnier zijn daar te horen Meer grote namen op het Free Your Mind festival op 1/6 bij de Stadsblokken (Arnhem). Achter de draaitafels staan onder andere Carl Craig, Secret Cinema, Speedy J, Cinnaman en Ben Sims. jazz Pianiste Soo Cho speelt op een delicate, intieme wijze piano en bereikt daarbij toch een zekere intensiteit. Haar kwartet Soo Cho Jass United bewijst dat vanavond in het Bimhuis (Amsterdam) Een van de meest toonaangevende jazzpianisten Enrico Pieranunzi vormt een trio met de Nederlandse contrabassist Jasper Somsen en drummer Pieter Bast en speelt op 1/6 in LantarenVenster (Rotterdam) Saxofonist en Edisonwinnaar Bart Wirtz speelt met zijn quintet materiaal van zijn laatste album; 1/6 In North Sea Jazz Club (Amsterdam) Het Summerjazz Festival biedt een programma met onder andere Gregory Porter, de Malinese Fatoumata Diawara, Lefties Soul Connection en Typhoon. 2/6 In park de Leidse Hout (Leiden). wereld De drie zangeressen van het Pauni trio vertolken prachtige Bulgaarse polyfonie. In het nieuwe programma Melk en Honing zingen ze onder begeleiding van het Pauni Orkestrar voor het eerst in het Nederlands. Op 1/6 in het Patronaat (Haarlem) Levende legende en de onbetwiste koningin van de cumbia Totó la Momposina treedt 2/6 op in North Sea Jazz Club Amsterdam.

undefined

Meer over