De beste cultuur voor de komende week

NOTHING FOR ALLN

Galerie Piet Hein Eek, Eindhoven. T/m 3/8.

pietheineek.nl

Overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Gerd Rohling van 1985 tot nu. In zijn werk staat het werken met oude, waardeloze materialen, voorwerpen die hoogstens functioneel zijn, centraal. Deze voorwerpen verzamelt hij tijdens zijn strooptochten door de stad Berlijn of op het strand. Hij verandert de objecten zo dat ze een hele nieuwe betekenis krijgen.

undefined

Thinking (out of) The Box N

Marres, Maastricht. Van 18/4 t/m 15/6.

vedute.nl

Marres presenteert een grote selectie Vedute, een collectie die bestaat uit driedimensionale objecten van telkens 44 x 32 x 7 cm in gesloten vorm. Te zien zijn werken van o.a. Peter Struycken, Marina Abramovic, JCJ VanderHeyden, Paul Panhuysen, 75B, Adriaan Geuze, Marlies Dekkers en Krijn de Koning.

undefined

UIT DE SCHADUWN

Universiteitsmuseum Groningen. T/m november 2014. rug400.nl

De Rijksuniversiteit Groningen bezit een grote hoeveelheid kunst. De Kunstcommissie van de RUG toont de komende maanden een groot deel van deze kunstwerken in het Universiteitsmuseum. Te zien zijn onder meer enkele gerenommeerde Ploeg-kunstwerken, die normaliter in het bestuursgebouw aan de Oudeboteringestraat hangen maar ook volkenkundige objecten, onbekende portretten en bustes van bekende wetenschappers.

undefined

WELTSICHTEN

Bonnefantenmuseum, Maastricht. T/m 1/6.

bonnefanten.nl

Waar het landschap in de oude kunst aanvankelijk als bijwerk, en later juist groots en dominant werd afgebeeld, is in de moderne en hedendaagse kunst vaak de destructieve aanwezigheid van de mens overheersend. Het zijn deze verrassende omwentelingen die in deze tentoonstelling aan bod komen.

undefined

Joost BakkerN

Dapiran Art Project Space, Utrecht. Van 12/4 t/m 31/5. dapiran.nl

Eindigheid en de daaraan verbonden oneindigheid spelen een belangrijke rol in het werk van Joost Bakker (1977). Zijn werk bestaat uit verschillende media, waarbij tekeningen schijnbaar eindeloze animaties de boventoon voeren.

undefined

Hito Steyerl

Van Abbemuseum, Eindhoven,

t/m 22/6. vanabbemuseum.nl jjjjj

Het eerste grote museale retrospectief van kunstenaar, schrijver en filmmaker Hito Steyerl (1966) met dertien werken die ze de afgelopen jaren maakte, inclusief drie nieuwe videowerken: Liquidity Inc. (2014), Shunga (2014) en Surveillance: Disappearance (2013). Met deze expositie steekt het Van Abbemuseum zijn nek uit: het werk van Hito Steyerl is bloedserieus en actueel.

undefined

JEFF WALL

Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 3/8.

stedelijk.nl JJJJJ

De interieurbeelden van de Canadese fotograaf Jeff Wall ogen als steriel geënsceneerde reclamebeelden. Ze tonen

vooral hoe mens en omgeving elkaar

beïnvloeden.

undefined

PRIMA MATERIA

Stedelijk Museum, 's Hertogenbosch. T/m

15/6. sm-s.nl JJJJJ

Aanstormend designduo Studio Formafantasma experimenteert als moderne alchemisten met natuurlijke materialen en

traditionele technieken om tot volstrekt

nieuwe vormen te komen.

undefined

DAAN VAN GOLDEN

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 4/5.

gem.nl JJJJJ

Het werk van Daan van Golden is gebaseerd op fragmenten van patronen. Met een minutieuze ijver werkt hij al veertig jaar aan zijn oeuvre. Het Gemeentemuseum eert hem met een tentoonstelling.

undefined

Meer over