De beleggers de les lezen

Nu in-of uitstappen? Wel of geen obligaties? Spreiden of juist focussen? Beleggers die het niet meer weten, kunnen op cursus....

Wie Alex Academy, circa 30 cursisten

Wat Training 'Handelsgedrag Basis'

Waar Meetingplaza, Amsterdam

Wanneer Maandag 4 oktober 2004, van 16.30 tot 22.00 uur

Kosten 169 euro voor Alex-klanten

Beleggen zit tussen de oren, is de boodschap van cursusleider Andrrouwers. Van eigen beslissingen en fouten leer je het meest. Kies een strategie en luister vooral niet naar het gokkertje op je schouder.

Wie zijn aandelenportefeuille goed spreidt, gaat volgens Brouwers evengoed de boot in. Klop bij hem niet aan voor advies over een buy-and-hold beleggingsfondsenportefeuille, want degenen die zich dat door hun bank hebben laten aanpraten, staan nu ook al jaren op verlies.

In het volle zaaltje wordt instemmend geknikt en gebromd. Het hoge lesgeld heeft deze cursisten in ieder geval niet afgeschrikt. Hoefde ook niet want het gros heeft deze cursus vorige week cadeau gekregen bij het openen van een Alex-rekening.

Brouwers gelooft in actief portefeuillebeheer. Dat was te verwachten, want dat is waar organisator Alex zijn geld mee verdient. 'Handelsgedrag, daar gaat het vanavond om. Het eigen gedrag, wel te verstaan, want daar is de grootste winst te behalen. Verwar fouten niet met verlies', zegt Brouwers. Niemand kan in de toekomst kijken en zonder risico's geen rendement. Wel fout is het om je niet aan je plan te houden. Durf consequent te zijn en kies een strategie. Koop bijvoorbeeld alleen aandelen met een koers-winstverhouding van maximaal acht en stap altijd uit als je aandeel 20 procent is gestegen en neem bij min 10 procent je verlies. Want d gaat het vaak mis, weet Brouwers. Enerzijds te lang blijven vasthouden aan verliezers in de (ijdele) hoop dat het weer goed komt en anderzijds te lang wachten met winst nemen. En als het dan terugvalt? 'Als het weer zo hoog komt, verkoop ik echt, echt, echt.' Maar dat moment komt lang niet altijd en zo verworden veel mooie winsten alsnog tot een verlies. Verder gelooft Brouwers wel in technische analyse, maar niet in technisch analisten. Ook hier geldt: kies je eigen trend en trek je eigen plan. Hoe? Daarvoor moeten we naar de vervolgcursus.

Wie SNS Fundcoach, circa 60 cursisten

Wat Minicursus Verstandig beleggen

Waar Hilton Hotel, Amsterdam

Wanneer Dinsdag 5 oktober 2004, van 20.00 tot 22.15 uur

Kosten Gratis

Beleggen is geen keuze, maar een must vanwege de lage rente, vertelt docent Jeroen Vetter. De verstandige belegger kiest volgens hem voor gespreid beleggen in (aandelen)beleggingsfondsen. Bij voorkeur via SNS Fundcoach. Zoals verwacht staat de eigen fondsensupermarkt centraal bij deze goed verzorgde, gratis cursus. De schoorsteen moet ook bij SNS Fundcoach roken, al verplicht een bezoek tot niets. Wie zijn geld wil laten groeien, zal aan de slag moeten met aandelen, obligaties, en onroerend goed, vertelt Vetter.

Gelukkig kan dat dankzij beleggingsfondsen met beperkt risico en beperkte kennis. 'Wie het leuk vindt aan auto's te sleutelen, moet dat vooral doen, maar gelukkig hoef je voor het behalen van een rijbewijs niet te weten wat er onder de motorkap zit.' Kiezen voor beleggingsfondsen is kiezen voor spreiding, zowel over landen en sectoren, als over tijd. Beleggers zijn volgens Vetter vooral bezig met de vraag wat het beste instapmoment is. Hoeft niet, legt hij uit. Verdeel die ton behalve over diverse fondsen en aanbieders, over verschillende maanden. Zo hoeft u zich achteraf nooit te verwijten ndie maand te vroeg of te laat te zijn ingestapt. Iedere maand een vast bedrag inleggen, werkt volgens Vetter nog beter en is rustgevender.

Vertrouw niet op de eigen bank, want die verkoopt bij voorkeur door haarzelf begeleide beursfondsen als World online (een siddering gaat door de zaal) of huisfondsen.

De tweede helft van de presentatie staat geheel in het teken van de zegeningen van de eigen fondsensupermarkt. Zo kunnen portefeuilles volgens Vetter nergens zo eenvoudig worden beheerd en vergeleken bij hem en zijn collega's. Snelle beslissers krijgen drie maanden gratis gebruik van het servicepakket voorgespiegeld. Als onder hen na afloop, bij de rode wijn en bitterballen, ook nog een fondsenpakket ter waarde van 150 euro wordt verloot, kan de avond niet meer stuk.

Wie IEX.NL op Tournee, circa 30 cursisten

Wat Crashproof beleggen

Waar Meetingplaza, Amsterdam

Wanneer Zaterdag 10 oktober 2004, van 12.30 tot 16.30 uur

Kosten 59 euro

Bob Homan, de eerste van de drie sprekers (tevens columnisten op iex.nl) begint relatief rustig met een uiteenzetting van de grootste kansen en bedreigingen voor de wereldeconomie. Het grootste gevaar? Olie. Binnen dertig jaar is alles op, maar daar zullen we op de beurs voorlopig weinig last van hebben. Homan voorziet eerder een afvlakking van beurskoersen dan een crash. Wie het toch te heet onder voeten wordt kan beter uitstappen of zijn toevlucht nemen tot structured products als hedgefunds, al hebben die getuige de dalende rendementen veel van hun glans verloren.

Cees Smit is minder te spreken over hedgefunds: 'Iedereen doet elkaar na, dus als er straks omvalt volgen er meer.' Patronen herhalen zich, is zijn boodschap. De Amerikaanse schuldenberg is nu groter dan in 1929, vlak voor de grote crash, dus er staat ons nog wat te wachten. Als het binnenkort inderdaad misgaat, zou de bodem weleens heel diep kunnen liggen. Smits advies: wees niet bang om je geld in deze onzekere tijden eens rustig op een spaarrekening te zetten. Waag gerust een gokje met opties, maar ken de risico's en werk nooit met geleend geld.

De PowerPoint-demonstratie van de laatste spreker, Koen Hoefgeest, had mede dankzij de oorverdovende muziek en dierentuingeluiden iets maniakaals. Hoefgeest noemt zichzelf een Kondratieff-adept. Aandelenkoersen correleren met de rentestand en vergeleken met het dal van 1949 hebben we volgens Hoefgeest nog minstens 'tien jaar striemende vorst' voor de boeg. Volgens Hoefgeest ligt de toekomst dankzij de grafieken al vast. 'Het dalende koersverloop is een oorzaak, geen gevolg van Osama Bin Ladens beslissing om twee vliegtuigen het WTC in te dirigeren.' De bodem van de AEX komt in 2006 of 2007, op ongeveer 33 punten. Unilever staat volgens Hoefgeests grafieken met been in het graf en zal richting drie euro koersen. Put opties kopen, is zijn devies.

Meer over