De Belastingdienst

GroenLinks wil een parlementaire enquête over de Belastingdienst. Vroeger was de Belastingdienst het paradepaardje van de overheid, tegenwoordig is het een puinhoop....

Bert Wagendorp

Eerst van het onderwijs een chaos maken, daarna een parlementair onderzoek. Het nieuwe ziektekostenstelsel blijkt helemaal niet goedkoper maar juist duurder: PE. Wanneer de missie in Uruzgan straks definitief op een fiasco is uitgelopen: parlementaire enquête.

Je zou zeggen: doe het parlementair onderzoek vooráf, dat scheelt een stuk. Maar zo werkt het dus niet. Eerst maken we beleid, dan wordt het een chaos en daarna volgt de evaluatie van dat beleid middels een enquête. Dat is de volgorde. De vraag ‘Hoe heeft het in godsvredesnaam zover kunnen komen?’ wordt de meest elementaire van ons parlementair stelsel.

De spotjes van de Belastingdienst laten trouwens goed zien wat er is misgegaan. Vroeger controleerden onkreukbare dorknopers de formulieren met het rode potlood op frauduleuze aftrekposten. Ze wisten: iedereen haat ons en daar waren ze trots op. De afkeer van de burger hoorde bij hun beroepseer.

Maar er is onzekerheid geslopen in de dienst. Ze hebben zich door de politiek van alles laten opdringen, ze hebben ‘collectieven met zelfsturing’ gekregen, ze zijn zwaar aan het automatiseren geslagen en hebben een reclamebureau ingehuurd voor de pr.

Als ik de spotjes met die kraaiende jongens en meisjes hoor, met hun ‘leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker’-gelul, ga ik altijd onmiddellijk controleren of ik de diverse mij rechtens toekomende toeslagen wel heb ontvangen. Ik ben door dat toffe gedoe elk vertrouwen in de Belastingdienst kwijtgeraakt.

Terwijl het dus vooral voor de fiscus allemaal veel gemakkelijker is geworden. Vroeger zat je uren te piekeren over de immense hoeveelheid aftrekposten, nu geef je je inkomen op, trekt er de hypotheekrente vanaf en dat was het. Het is eigenlijk ongelooflijk dat ze je daarvoor elk jaar lastigvallen.

Nu wil staatssecretaris De Jager de ‘Bosbelasting’ niet gaan heffen, want die is ‘te ingewikkeld’. Mensen boven de 65 met een aanvullend pensioen boven de 18 duizend euro moeten daarover belasting betalen en anderen tussen de 62 en 65 die blijven werken krijgen een bonus. Dat lijkt me geen rakettechnologie en een leuk klusje voor een handige werkloze met een laptop.

Maar daar wordt dus een leger ict’ers op losgelaten. En alles wat je aan ict-jongens overlaat wordt ogenblikkelijk oneindig gecompliceerd. Dat is namelijk hun vak.

De kilometerheffing: ook te ingewikkeld. De Jager wilde eigenlijk de BPM op auto’s vervangen door een CO2-tax, maar dat zal nu ook wel te ingewikkeld worden.

De Belastingdienst gaat deze week 730 duizend mensen een excuusbrief sturen. Dat is ook geen sinecure, het zal mij benieuwen of het gaat lukken.

Zo’n parlementaire enquête, die zou trouwens voor de verandering eens moeten gaan over de werking van het parlement en waarom dat altijd de put pas dempt als het kalf al is verdronken.

Meer over