Cijfers bij het nieuws

De belangrijkste (internationale) coronacijfers van vandaag: Nederland is Spanje en Portugal voorbij

De belangrijkste internationale coronacijfers van zondag: Spanje en Portugal melden nu minder besmettingen dan Nederland, Australië zag voor het eerst sinds lange tijd een coronasterfgeval, en wereldwijd daalt het vaccinatietempo.

Politie te paard in het centrum van Utrecht. Sinds zaterdag moet de horeca om 00.00 uur dicht zijn. Beeld ANP
Politie te paard in het centrum van Utrecht. Sinds zaterdag moet de horeca om 00.00 uur dicht zijn.Beeld ANP

Nederlandse besmettingscijfers hoger dan die van veel Europese landen

Met 225 gemelde besmettingen per 100 duizend inwoners in een week tijd rapporteert Nederland nu meer positieve testen omgerekend naar inwonertal dan Spanje en Portugal. Dat komt niet doordat in Nederland meer getest wordt; het percentage positieve testen is in Nederland nu ruim 14 procent. In Portugal is minder dan 5 procent van de covid-testen positief, in Spanje 11 procent. In het Verenigd Koninkrijk, dat als eerste land in Europa de besmettingen snel zag oplopen door de deltavariant, zijn de cijfers nu nog hoger dan in Nederland. Als de huidige toename in Nederland doorzet blijft dat niet lang zo. Het Nederlandse groeipercentage op weekbasis is 574 procent. In Europa ziet alleen het kleine Malta een snellere stijging van het aantal meldingen, maar daar is het aantal positieve testen een stuk lager dan in Nederland.

Eerste coronadode in lange tijd in Australie

Voor het eerst dit jaar meldt Australië een overledene die in het land zelf besmet is met het coronavirus.Het gaat om een inwoner van Sidney in de staat New South Wales (NSW). De gezondheidsautoriteiten van NSW roepen inwoners op om de tweede AstraZeneca-prik te vervroegen van drie maanden naar 6 weken na de eerste prik, om zo eerder beschermd te zijn tegen de deltavariant. In Australië loopt sinds half juni het aantal gemelde besmettingen weer op.

Deze week minder gevaccineerd in Noord-Amerika en Azië

De afgelopen week zijn wereldwijd 212 miljoen doses coronavaccin toegediend. Dit is een daling ten opzichte van de weken daarvoor, toen 271 miljoen en 297 miljoen prikken werden gezet. Vooral in Noord-Amerika en Azië is de afgelopen week minder geprikt dan eind juni. In totaal zijn nu zo’n 3,4 miljard doses vaccin toegediend, een kwart van de wereldbevolking kreeg minstens 1 prik. De verschillen tussen continenten zijn groot, in Afrika heeft tot nu toe minder dan 3 procent van de bevolking een eerste prik gekregen, in Europa meer dan 40 procent. In Noord-Amerika is de vaccinatiegraad ongeveer even hoog als in Europa. Zuid-Amerika, Azië en Oceanië zitten tussen deze uitersten in. De vaccinatiegraad is het hoogst in de Verenigde Arabische Emiraten, met meer dan 160 toegediende doses per 100 inwoners.

Meer over