De barometer slaat wel erg ver door naar underdressed

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld MMP / ANP
Beeld MMP / ANP

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

U als boekenlezer herkent waarschijnlijk niet meteen de olijkerd hierboven, maar dit is Peter van der Vorst, presentator van Van der Vorst Ziet Sterren, een programma waarin hij op bezoek gaat bij bekende vogels in binnen- en buitenland. Dat doet hij bekwaam en minder star struck dan de oervader van dit genre, Ivo Niehe, maar echt ongezellig wordt het natuurlijk nooit. Is ook niet de bedoeling, dus niks meer aan doen.

Nu echter zijn outfit. De gelegenheid hier is de première van een kinderfilm, dus black tie is absoluut geen vereiste. Maar de barometer van de dresscode slaat wel erg ver door naar underdressed. Als je de woorden Gewone en Man stoffelijk zou materialiseren, rolt dit uit de naaimachine.

De zandkleurige broek heeft te veel kreukels en ook nog een kauwgombal in de rechterbroekzak (ik kan me hierin vergissen; in dat geval feliciteer ik heer Vorst met de gift van moeder natuur). Om het middel meen ik een zwarte riem te herkennen, een kleur die alleen terugkomt in het hengsel van de heuptas, dat accessoire waar nichten en bontkraagjes elkaar ontmoeten.

Groen blijf ik een moeilijke kleur vinden. Ik weet dat het de kleur is van de hoop, en een mens kan tegenwoordig niet genoeg duurzaamheid uitstralen, maar ik vind dit jack toch meer bij René van Hoof passen, mijn oude jeugdvriend uit Handel. Die is boswachter.

null Beeld MMP
Beeld MMP

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Lingeriekeizerin Marlies Dekkers kent geen angst. Nu wil het geval dat vrouwen die geen angst kennen angstaanjagend worden gevonden. Ik snap het wel, maar blijf het apart vinden. Marlies' stoutmoedigheid blijkt voor 875 procent uit dit verkleedpakje, want dat ís het natuurlijk wel. Maar wat een schot in de roos voor de gelegenheid: de première van de nieuwste James Bond. Wat een heerlijkheid als je zo de dresscode vertaalt. Dan snap je het. We lopen het even na. Het tweedelige pak heeft vast een derde deel - de broek - maar die heeft ze thuisgelaten voor een andere gelegenheid. Ik vermoed dat ze die ooit combineert met een beha met meerdere gekruiste bandjes voor een wat frivoler evenement. Een mooi wit overhemd hoort in iedere kledingkast.

Feitelijk kun je - zowel man als vrouw - niet genoeg witte overhemden hebben. Zelf zie ik er tegenwoordig in een wit overhemd uit als iemand die runderen uitbeent dus helaas is het mij niet langer gegeven. Marlies gebruikt het verlengde hemd als een jurkje en dat is best olijk. Een mannenkostuum, inclusief een stropdas, is even-eens een aankoop voor het leven. Zoals u ziet: er valt véél meer mee te combineren dan u ooit had gedacht. Daaronder wordt het moeilijk. De lieslaarzen zijn hip en ook een beetje eng. Maar met de Stetson en de wandelstok klopt het hele plaatje. Je moet wel durven en voor lef alleen al krijg je in mijn boek een 10.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa
Meer over