De Barazani’s mag je best maffia noemen

Asaf Barazani en zijn familie waren ervan overtuigd dat ze donderdag door de Amsterdamse rechter in het gelijk zouden worden gesteld en niet langer als Israëlische, shoarma-, kosjere dan wel Damrakmaffia mochten worden aangeduid....

Willem Beusekamp

De familie Barazani – de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws met haar panden op het Damrak, de rode loper van de hoofdstad – mag daarom ongestraft als, bijvoorbeeld, kosjere maffia worden omschreven.

Voorzieningenrechter Rullmann: ‘Bedacht moet worden dat het woord maffia in het dagelijks spraakgebruik steeds vaker wordt gebruikt als een figuurlijke ongunstige aanduiding (...). Aan het woord maffia behoeft dus niet alleen de oorspronkelijke niet-figuurlijke betekenis te worden toegekend, zoals in de combinatie Siciliaanse maffia, die direct associaties oproept met moord en doodslag.’

Het vonnis is een overwinning voor maffiajournalist Bart Middelburg die, samen met zijn werkgever Het Parool, door Barazani was gedaagd wegens het voor de familie hinderlijke gebruik van bovengenoemde maffiakwalificaties zodra er weer eens over de sanering van het Damrak werd gepubliceerd en de Barazani’s van een adjectief moesten worden voorzien.

Barazani eiste rectificatie en een schadevergoeding van 15.000 euro. De rechter bepaalde anders, waarbij hij nota nam van de belofte van het Amsterdamse dagblad ‘niet voornemens te zijn om op korte termijn de term maffia weer te gebruiken in relatie tot Barazani c.s.’.

Waarom Barazani, officieel strafrechtelijk geheel vrijgepleit, toch nog in verband mag worden gebracht met maffia, zij het dan niet van het soort waarbij afgesneden paardenhoofden in het bed van de tegenstander worden gelegd, heeft niet alleen te maken met het volgens de rechter grote belang van een kritische pers.

Het is tevens de inmiddels beruchte Bibob die de Barazani’s de das omdeden. De rechter: ‘Ook is sprake van betrokkenheid bij verdenkingen in het kader van de Wet Bibob, zo is onlangs nog bevestigd door de gemeente Amsterdam.’

Het weerhoudt Amsterdam er niet van om via de NV Stadsgoed zaken te blijven doen met de kosjere maffia met haar vijftien panden.

Meer over