De 'bad dudes' van vlucht KL-685

Het werd door de Nederlandse media vorige week wat schouderophalend afgedaan. Het nieuws over het door de VS teruggestuurde KLM-vliegtuig dat op 8 april onderweg was naar Mexico....

Rolf Bos

Vlucht KL-685 was al drie uur onderweg, de Atlantische Oceaan was al gepasseerd, toen boven het luchtruim van Canada het bevel in de cockpit klonk dat het toestel rechtsomkeert moest maken.

Twee passagiers stonden op een no-fly-list van mensen die de VS niet vertrouwt. De KL-685 terug naar de Haarlemmermeerpolder, de passagiers chagrijnig, Kamerleden die zich afvroegen hoe de VS in hemelsnaam aan de passagierslijst waren gekomen.

In Ne wsweek deze week het verhaal achter het terugsturen van Mystery Flight KL-685. Spannend artikel, waaruit blijkt dat de Amerikanen helemaal niet zo overspannen reageerden zoals in Nederland werd gedacht. De twee Saudische broers om het wie het ging, bleken op dezelfde vliegschool te hebben gezeten als een van de kapers van 11/9.

Een kwartier na het vertrek van de KL-685 naar Mexico-Stad stuurden de Mexicanen de passagierslijst naar het Amerikaanse Department of Homeland Security. Reden: de KLM-Boeing zou over Amerikaanse grondgebied vliegen en sinds 11/9 willen de Amerikanen graag weten wat er in hun luchtruim gebeurt.

Tot dan was alles nog routine. Dat veranderde toen de lijst werd bekeken door de National Targeting Center, dat gevestigd is op een 'secret adress' in een van de buitenwijken van Washington D.C. Daar gingen de schermen onmiddellijk in alle kleuren knipperen toen de namen van de twee Saudi's langsrolden. Vooral het FBI-programma 'TIPOFF' trof de 'onderzoekers right between the e yes'. Wat bleek?

De twee broers aan boord van het vliegtuig hadden op dezelfde vliegschool in Arizona gezeten als 11/9-kaper Hani Hanjour, het tweetal zou ook 'uitgebreide maar secundaire' contacten hebben met Al Qa'ida. Vervolgens sprongen alle lichten op rood, het toestel moest rechtsomkeert maken, nadat een verzoek om het in Canada te laten landen door de autoriteiten daar was afgewezen.

Ne wsweek vraagt zich af of de beide broers het KLM-toestel hadden willen gebruiken voor een terroristische aanslag, of dat ze gewoon op weg waren naar hun zieke vader, een voormalige Saudische diplomaat, die in Mexico woont. Werd een ramp voorkomen? Het is onbekend. Beide Saudi's zijn, via Amsterdam en Londen, terug in Riyad.

Een veiligheidsfunctionaris omschrijft de twee Saudi's als 'bad dudes'. Een van hen is trouwens, vlak na 11/9, al eens opgepakt in Arizona, maar kon snel weer naar huis. Geen bewijs. Door een van zijn voormalige buren wordt hij omschreven als 'really nice'. Een andere buurman zegt echter dat de man zich meteen na de 11/9-aanslagen uitgelaten had gedragen: 'Hi, isn't a great day?'

Meer over