De AR-15: gemaakt voor oorlog en uitgevoerd in roze

De 'Barbie-pop'. Zo wordt het semi-automatische vuurwapen genoemd dat Adam Lanza gebruikte bij zijn schietpartij op een Amerikaanse basisschool in Connecticut.

ERICA GOODE THE NEW YORK TIMES

Je kunt 'm in het zwart krijgen, in lichtbruin en camouflagekleuren. Een wapenwinkel verlootte ooit een roze exemplaar ten behoeve van kankeronderzoek.

Maar wat echte wapenliefhebbers vooral bevalt aan de AR-15 - de burgerversie van de M16, het machinegeweer van het Amerikaanse leger - is dat je hem zo makkelijk kunt aanpassen. 'Het is eenvoudig om de magazijnen te wisselen, je kunt er een laser opzetten of een grendel', zegt Tony Dee, wapensmid bij de Gun Store in Las Vegas. 'Het is net als een gepimpte auto. Je kunt er opzetten waar je maar zin in hebt.'

Veel Amerikanen hebben een AR-15 in huis voor zelfverdediging, maar het wapen is nu al verscheidene malen gebruikt bij geruchtmakende schietpartijen in de VS. James Holmes wordt ervan beschuldigd dat hij in juli met een AR-15 twaalf mensen doodschoot in een bioscoop in Colorado. Ook Jacob Roberts die vorige week twee mensen doodschoot in een winkelcentrum in Oregon en vervolgens zichzelf doodde, gebruikte dit wapen.

Volgens voorstanders van strengere wapenwetten ligt het voor de hand dat iemand die in korte tijd veel mensen wil doden voor een semi-automatisch wapen kiest. 'Voor dat soort mensen is het niet moeilijk te zien dat dit soort wapens voor de oorlog zijn gemaakt', zegt Tom Diaz van het Violent Policy Center in Washington, DC.

AR-15's zijn niet de enige wapens die bij bloedbaden werden gebruikt. De Zuid-Koreaanse student Seung-Hui Cho gebruikte een Glock-pistool en een handwapen van het merk Walther toen hij in 2007 32 mensen op de Verginia Tech-universiteit doodde.

Ook Lanza had twee handwapens bij zich, maar hij gebruikte alleen de door Bushmaster vervaardigde AR-15 , waarbij hij wel elf kogels in het lijf van zijn slachtoffers pompte.

Volgens Diaz worden semi-automatische wapens steeds vaker gebruikt tegen agenten, aangezien hun kogelvrije vesten er vaak niet tegen opgewassen zijn. Hij wil magazijnen verbieden waarmee je snel achtereen 20 tot 30 kogels kunt afvuren.

Anderen pleiten voor een algeheel verbod op aanvalswapens, hoewel ze toegeven dat het landelijk verbod, dat in 2004 verliep, niet effectief was.

Maar verdedigers van de AR-15 wijzen erop dat miljoenen wapenbezitters in de VS verantwoordelijk met het wapen omgaan. Sinds 1986 zijn er bijna 3,5 miljoen AR-15's geproduceerd voor de Amerikaanse markt.

Wapenhandelaren geven toe dat hun klanten soms wel erg ver gaan: er zijn zelfs AR-15 modellen met een granaatwerper erop. De vele soorten munitie maken het wapen in de woorden van één wapenhandelaar aantrekkelijk voor mensen 'die voorbereid willen zijn op Armageddon'.

undefined

Meer over