De angstigste minuten in 110 jaar

River Plate is al meer dan een eeuw een van de gezichten van het Argentijns voetbal. Maar nu kan de club degraderen. Jaren van wanbeleid laten zich voelen.

SANTA CRUZ - River Plate, de club met de meeste titels in de hoogste klasse van het Argentijnse voetbal, is dicht bij een unicum in zijn 110-jarig bestaan: degradatie naar de tweede divisie, de grootst mogelijke vernedering. Los Millonarios beginnen zondag met een 2-0-achterstand aan de tweede en beslissende play-outwedstrijd tegen het bescheiden Belgrano.

De getormenteerde River-fans gaven tijdens het eerste duel, afgelopen woensdag uit bij Belgrano in Córdoba, al een voorproefje van wat er zal gebeuren mocht hun lijfclub inderdaad degraderen. In de tweede helft, vlak na de tweede treffer van de thuisploeg, werd de wedstrijd 24 minuten lang stilgelegd, omdat een groep supporters van de 'Miljonairs' het veld had bestormd om verhaal te halen bij de spelers, die volgens hen 'met lood in de benen' speelden.

Het verleden van de machtige topclub uit de volkswijk Núñez in Buenos Aires weegt zwaar. River Plate werd in 1901 opgericht en lanceerde sterren als Alfredo Di Stefano, Mario Kempes, Claudio Caniggia, Gabriel Batistuta en Gonzalo Higuaín. Het won onder meer een Wereldbeker voor clubs, tweemaal de Copa Libertadores en liefst 33 landstitels. Met Boca Juniors en Independiente behoort River tot de drie Argentijnse clubs die nooit zijn afgedaald naar een lagere divisie.

De huidige malaise contrasteert sterk met de roemruchte historie. De club kampt niet alleen met een sportieve crisis. Waarnemers zeggen dat er ook al jaren sprake is van wanbeheer binnen het bestuur. De vorige president van River, José María Aguilar, heeft de vereniging in 2009 'in een comatoestand' achtergelaten, volgens zijn opvolger Daniel Passarella, die als speler tweemaal het WK Voetbal won (1978 en 1986).

Bovendien liet Aguilar de club in de ban van de zogeheten barras bravas, gewelddadige supporters die in groepen vechten om de controle over de tribunes en over de verkoop van entreebiljetten en parkeertickets.

River zit tot aan de nek in de schulden. 'Van miljonair tot bedelaar', zeggen de fans van de historische aartsrivaal Boca Juniors gekscherend. De laatste clubbalans toont verliezen van 15 miljoen euro en een totale schuld van 36,3 miljoen euro. De spelers wachten al maanden op hun salaris, wat hun motivatie niet ten goede komt.

De inkomsten zullen dramatisch dalen als River degradeert. Nu ontvangt de club bijna 10 miljoen euro per jaar op basis van een tv-rechten-akkoord dat de Argentijnse voetbalbond AFA sloot met de regering. River Plate en Boca Juniors zijn verreweg de populairste teams in het land en krijgen daarom een groter stuk van de tv-taart dan de rest.

Maar in de nacional B, de tweede divisie, krijgen alle clubs hetzelfde bedrag: nog geen 1 miljoen euro. Daar komt bij dat River bij een eventuele degradatie naar 'B' te maken zal krijgen met een exodus van spelers en sponsors.

De laatste vreugde die de club zijn fans bezorgde, was de verovering van de landstitel in het Clausura-toernooi in 2008. Dat gebeurde onder leiding van trainer Diego Simeone, oud-speler van onder meer Lazio Roma en Internazionale. In de tweede helft van 2008 echter verloor Simeone de magie en maakte de ploeg een vrije val.

Sindsdien heeft geen enkele coach River Plate uit de misère weten te halen: Néstor Gorosito niet, noch Leonardo Astra, noch Ángel Cappa en evenmin de huidige trainer Juan José López.

Doelman Juan Pablo Carrizo (ex-Real Zaragoza) maakte een reeks fatale blunders dit seizoen, de veteraan Matías Almeyda (ex-Lazio Rome) kon het middelmatige spel niet verbeteren en Mariano Pavone (ex-Betis Sevilla) bleek niet de effectieve spits die men had verwacht.

Volgens de krant La Nación uit Buenos Aires vormt de 'hemel of hel-wedstrijd' zondag de 'verdiende ontknoping' voor River, na vele seizoenen van verwarring en fouten. 'Dit is historisch. De Miljonairs zijn nog nooit zo diep gevallen. Er is een grote kans dat River werkelijk degradeert', aldus La Nación. Of zoals de Argentijnse sportkrant Olé schrijft: 'In 90 minuten staat 110 jaar River-geschiedenis op het spel.'

undefined

Meer over