Column

De Amsterdamse moskee is 'sehr hübsch'

Met mooi weer fietste ik door de Baarsjes, een voormalige Amsterdamse vogelaarwijk die zo rap aan het gentrificeren is dat je de huizenprijzen kunt hóren stijgen, woesj!, zoals gras groeit op de eerste warme dag. Aan de Kostverlorenvaart staat een enorme Turkse moskee. Hij is net gebouwd, ongetwijfeld met behulp van Erdogans lange arm.

Sylvia Witteman
De Westermoskee in Amsterdam. Beeld anp
De Westermoskee in Amsterdam.Beeld anp

Het is een soort Aya Sofia met onmiskenbaar Hollandse trekjes: minaretten, halve maantjes, een grote koepel, blinkend in de zon, maar ook baksteen en ruitjes in de stijl van de Amsterdamse School. Hij past goed bij de huizen om hem heen, die er voor nieuwbouw best aardig uitzien.

'Wel oké toch? Hij stóórt niet', zegt een Amerikaanse bewoonster naast me. Nee, hij stoort niet. Ik vind hem wel mooi. 'En ze doen geen oproep tot gebed, dat hebben we met het bestuur afgesproken', vervolgt de vrouw. Fijn, want dat luide 'Allahu akbar' op incourante tijdstippen is allemachtig prachtig als je een weekend in Istanbul bent, maar in de Baarsjes ligt zoiets ingewikkelder.

'Het bestuur wisselt nogal eens', herneemt de vrouw met Amerikaanse opgewektheid. 'Nu maar hopen dat die volgende mensen ook meewerken.' Inmiddels wordt er een Duitse toerbus uitgeladen: een vrolijke groep Turkse vrouwen uit Dortmund. Wat vinden ze van de moskee? 'We zijn nog niet binnen geweest', zeggen ze. 'Maar de buitenkant is in ieder geval sehr hübsch'. Zijn ze speciaal voor de moskee naar Amsterdam gekomen? Ja, maar ze krijgen ook nog een rondvaart over de grachten. Ook die zijn sehr hübsch, verzeker ik ze.

De Aya Sofia in Istanbul. Beeld anp
De Aya Sofia in Istanbul.Beeld anp

Links van de grote hoofdingang voor mannen is een veel kleinere deur, voor vrouwen. Zelf kan ik er sowieso niet in, want ik heb een bloot jurkje aan. In de koele schaduw van de moskee trek ik mijn telefoon en zoek op Funda die nieuwbouwhuizen op. Ze zijn bijna allemaal al verkocht, voor forse prijzen. Op de afgebeelde foto's staat niet één keer de moskee, in de omschrijvingen wordt hij ook verzwegen. Nou ja, je ziet hem gauw genoeg.

Het koffiehuis op de hoek wordt gedreven door een Koerd. 'Ik moet het hebben van de Nederlanders en toeristen', zegt hij in het Engels. 'Turken willen hier niet komen.' Buiten draait een van de Turkse vrouwen rond als een derwisj, met wapperende rok en hoofddoek, terwijl ze foto's maakt met een selfiestick.

Om de hoek fiets ik langs de katholieke Chassékerk, zowat een eeuw geleden gebouwd ter ere van Onze Lieve Vrouwe van Eeuwigdurende Bijstand. Tien jaar geleden werd hij 'volledig aan de eredienst onttrokken' zoals dat heet. Gesloten, dus.Voor de liefhebbers van goedkope symboliek: er zit nu een dansstudio in.

s.witteman@volkskrant.nl

Meer over