De Amerikaanse droom van Melania Trump is uitgekomen

De Amerikanen hebben gesproken. Het Witte Huis krijgt in januari een nieuwe bewoonster. Al is zij niet de vrouw op wie de Democratische kiezers hadden gehoopt. Geen Hillary Clinton als 'Madam president', maar Melania Trump als first lady en opvolgster van Michelle Obama op 1600 Pennsylvania Avenue.

De aanstaande First Lady van de Verenigde Staten Melania Trump. Beeld anp
De aanstaande First Lady van de Verenigde Staten Melania Trump.Beeld anp

Zo krijgen de Amerikanen naast een atypische president als Donald Trump dus ook een bijzondere First lady. Melania Trump is een voormalig fotomodel en geboren buiten de Verenigde Staten. Nu zijn beide facetten van de 46-jarige Melania Trump niet per se uniek in de Amerikaanse politieke historie. De vrouw van Amerika's zesde president John Quincy Adams (1825-1829) was een Britse. Ook poseerden presidentsvrouwen Patricia Nixon en Betty Ford in het verleden eveneens voor de camera's van modefotografen.

Melania Trump is wel de eerste die dat helemaal naakt deed. Bovendien betrok nooit eerder een 'Third wife' ('Derde echtgenote') van een president het Witte Huis. Het illustreert dat de beeldschone en elegante vrouw die Trump tijdens de New York Fashion Week van 1998 leerde kennen en zeven jaar later trouwde tijdens een huwelijksplechtigheid in Palm Beach, waar ook Hillary en Bill Clinton nog bij aanwezig waren, anders is.

Communistische autohandelaar

Het levensverhaal van Melania Trump leest als een 'American Dream'. Ze werd geboren als Melania Knauss, als dochter van een communistische autohandelaar en een arbeidster in een textielfabriek in het Sloveense dorpje Sevnica. Op haar zestiende werd ze ontdekt als model en maakte na een tweede plaats in de Look of The Year-wedstrijd in Slovenië een carrière in Milaan, Parijs en uiteindelijk New York.

In 2001 kreeg ze een Amerikaanse verblijfsvergunning, vijf jaar later volgde het Amerikaanse staatsburgerschap. Het zijn momenten die Melania Trump eerder memoreerde in haar toespraak tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland, waar haar echtgenoot officieel tot presidentskandidaat werd benoemd. Een speech die overigens werd overschaduwd door de beschuldigingen van plagiaat van een eerdere toespraak van Michelle Obama.

Geen rol in de schijnwerpers

Melania Trump speelde nadien nauwelijks een rol in de campagne van haar echtgenoot. Ze liet die rol in de schijnwerpers graag over aan Ivanka, Trumps dochter uit zijn tweede huwelijk. Wel nam Melania Trump het begin vorige maand op voor haar man na de storm van kritiek over het uitgelekte filmpje uit 2005 waarin Trump zich vulgair uitliet over vrouwen.

In de laatste week van de campagne hield Melania Trump nog wel een toespraak in Pennsylvania, waarin ze vrouwen opriep op haar echtgenoot te stemmen. Ze manifesteerde zich daarbij, zoals de afgelopen jaren in interviews, als een vrouw die haar leven in dienst stelt van haar familie en de opvoeding van de jonge Barron. De zoon die zij en Trump in 2006 samen kregen - en slaapdronken naast zijn vader stond tijdens diens overwinningsspeech vannacht in New York.

Maar wat vooral opviel aan de toespraak van Melania Trump in Pennsylvania was de zorgvuldigheid waarmee ze haar woorden koos. Heel anders dan Trump, die er de afgelopen twee jaar herhaaldelijk keihard inging met omstreden uitspraken over onder meer Mexicanen en moslims. Melania Trump zou er niet altijd blij mee zijn geweest. Tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN liet ze eerder dit jaar weten: 'Hij is volwassen. Hij weet wat de consequenties zijn. Ik probeer hem niet te veranderen. Ik laat hem zijn wie hij is. Hij laat mij zijn wie ik ben.'

Meer lezen?

Donald Trump is gekozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten. In dit liveblog leest u het laatste nieuws.

De witte proteststem heeft toch luider geklonken dan de opiniepeilers dachten te horen. Het is de vraag of president Trump er echt naar gaat luisteren. Lees hier de analyse van Volkskrant-correspondent Michael Persson.

Rol als First lady

De vraag is welke rol Melania Trump voor zichzelf zal willen in het Witte Huis. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze zo groots zal worden als Michelle Obama, die met haar inspirerende toespraken en campagnes voor onderwijs en de ontwikkeling van jonge vrouwen president Barack Obama soms naar de kroon stak. Of dat ze in de voetsporen treedt van Hillary Clinton, die in de jaren negentig als eega van de toenmalige president Bill Clinton het Amerikaanse gezondheidssysteem probeerde te hervormen vanuit haar kantoor - iets wat overigens jammerlijk mislukte.

Dus zal de echtgenote van Trump net als vele van haar voorgangsters in Washington op zoek moeten naar een sociaal doel. Neem Claudia Taylor, de echtgenote van president Lyndon B. Johnson, die zich inzette voor het klimaat, Betty Ford die aandacht vroeg voor borstkanker en ook gelijke rechten of Nancy Reagan, die met haar 'Just Say No'- campagne tegen drugsgebruik ageerde.

Melania Trump zal waarschijnlijk ook niet in de voetsporen treden van Barbara Bush, die het vooral huiselijk en gezellig wilde hebben in de Amerikaanse ambtswoning. De echtgenote van Trump heeft al laten doorschemeren 'iets te willen doen met de meest behoeftigen, vooral vrouwen en kinderen'. Hoe dat eruit gaat zien, is nog onduidelijk.

Melania Trump en Donald Trump. Beeld anp
Melania Trump en Donald Trump.Beeld anp

Verfrissende kledingstijl

Wat wel duidelijk is: het Witte Huis krijgt na de modieuze Michelle Obama opnieuw een bewoonster met een verfrissende kledingstijl. Melania Trump toonde dat in het verleden al tijdens haar verschijningen met haar man op de rode loper van feesten en recepties. Of dinsdag nog tijdens verkiezingsdag toen zij in kleding van Balmain en Michael Kors haar stem uitbracht.

De grootste aanwijzing is nog wel een Instagram-post van Melania Trump een jaar jaar geleden waarin zij beloofde 'Jackie Kennedy weer terug te laten keren naar het Witte Huis'. Een mooi vooruitzicht, tenslotte wordt 'Jackie O.' ruim vijf decennia na haar tijd als first lady in de VS en daarbuiten nog altijd beschouwd als symbool van klassieke elegantie en een trendy icoon van de popcultuur.

Meer over