De afvalbergen reiken niet meer tot in de hemel

Het Brabantse afvalbedrijf gaat over tot gedwongen ontslagen in België en in Nederland. Wat dwingt het bedrijf tot zo'n drastische maatregel?

Van Gansewinkel, is dat niet een vuilnisman die nu in grondstoffen doet?

'Afval bestaat niet', is sinds drie jaar de slogan van dit afvalbedrijf. Wie de afgelopen jaren een congres over duurzaamheid bezocht, liep daar gegarandeerd Ruud Sondag tegen het lijf, de bestuursvoorzitter die de Nederlandse voorman werd van het kringloopdenken. Tegenwoordig heet dat 'cradle-to-cradle' of 'de circulaire economie', hippe begrippen die aanduiden dat recycling niet alleen meer het ophalen is van oude troep, maar begint met een slim ontwerp en een economische business case.

Van Gansewinkel werd, met Sondag als grote roerganger, een adviseur van grote bedrijven en bedacht bijvoorbeeld de nieuwe Senseo-behuizing (gemaakt van oude koelkasten). 'Van Gansewinkel inside' werd een soort keurmerk.

Wat is dan het probleem?

Het probleem is dat de recycling een kleine tak is van het bedrijf. Het grote geld wordt nog steeds met afval verdiend. Daar is minder van, tijdens een economische crisis. Doordat er wel veel afvalverbrandingsinstallaties zijn gebouwd (in het afgelopen decennium, toen de afvalbergen nog tot de hemel reikten), is de prijs voor verwerking sterk gedaald: van 100 euro naar 50 euro per ton. Van Gansewinkel haalde afval uit Engeland en Italië om die ovens te vullen, maar dat is niet genoeg om de prijzen op het oude niveau te krijgen. Ook andere afvalverwerkers zitten hiermee.

En de durfinvesteerders die eigenaar zijn van het bedrijf?

Die vormen een veel groter probleem. In 2007 werd driekwart van het bedrijf gekocht door de opkoopfondsen CVC en KKR, die, zoals het opkoopfondsen betaamt, Van Gansewinkel volhingen met schulden. De belangrijkste oorzaak van het verlies van Van Gansewinkel (vorig jaar 25 miljoen euro) is niet het lage afvaltarief, maar de hoge rentelast die het bedrijf moet opbrengen voor zijn eigen overname.

Vorig jaar was Van Gansewinkel daaraan ruim 100 miljoen euro kwijt. In 2014 en 2015 moet Van Gansewinkel in totaal zo'n 1,4 miljard euro aan schuld aflossen. Het bedrijf heeft onderhandeld met de banken om uitstel te bedingen, wat alleen tegen een hogere rente lukt. En dus moet het bedrijf bezuinigen.

Wat vindt Sondag daarvan?

Die is eerder dit jaar vertrokken, net als de twee onafhankelijke toezichthoudende commissarissen. De nieuwe topman, Cees van Gent, staat bekend als hard saneerder. Dat vinden de resterende commissarissen (twee van de drie komen van CVC en KKR) niet erg.

Wie zijn het slachtoffer?

Van Ganswinkel wil het aantal regio's halveren, tot vier (Noord- en Zuid-Nederland, Oost- en West-België). De ontslagen vallen vooral bij staffuncties, niet onder de vuilnismannen.

Wat betekent dat voor de groene strategie?

Die staat nog, zeggen ze bij Van Gansewinkel. Maar zonder geld zal er weinig in de 'circulaire economie' worden geïnvesteerd.

undefined

Meer over