De 10

Reinout Oerlemans kwam gisteren in RTL Boulevard even voorbij als de nummer 1 van een nieuwe generatie tv-makers. En hij strekt daarbij onder anderen Yorin-presentator Gijs Staverman tot voorbeeld, die in het RTL-shownieuwsprogramma aankondigde dat hij zelf ook in de business van het bedenken van lucratieve tv-formats gaat....

Reinout Oerlemans, ooitsoapie, nu directeur-eigenaar van productiebedrijf Eyeworks, is bedenker van 'de 10' bij RTL4. Een kapstokje met tien haakjes, waaraan je steeds willekeurig welk tv-onderwerpje kunt hangen, zolang je maar over tien verschillende beeldfragmenten beschikt. Een formule met toekomst, zo blijkt, want heel veel tv-format-hunters hebben hun eigen schrale goudmijntje in de steek gelaten om snel het spoor van Reinout op te pikken.

Gijs Staverman presenteerde zo dinsdag een nieuwe 'countdown' waarin hij met bekende Nederlanders terugblikt op de grootste hits van de afgelopen twintig jaar. Met direct daarop aflevering van 50 Manieren om je lief te kozen. Waarin datzelfde contingent bekende Nederlanders aan Froukje de Both en Georgina Verbaan in negen afleveringen vertelt wat ze doen en laten in de liefde.

Ons was van tevoren verzekerd dat het er in 50 Manieren netjes en smaakvol aan toe zou gaan, wat ook het geval was. In de eerste aflevering werd duidelijk gemaakt dat een fatsoenlijk man weet wat hij eet en drinkt als hij nog dezelfde avond orale seks kan verwachten van een partner die eventueel doorslikt. En, als dat thuis toch nog onverhoopt als een affront kon worden ervaren: de jongedames De Both en Verbaan griezelden gelukkig bij alles wat ze hoorden.

SBS6 heeft sinds kort ook een hitlijstprogramma, en nog wel om acht uur 's avonds, journaaltijd! In de Nieuws top 10 keken we donderdag naar tien nieuwsfragmenten uit tien kalenderjaren, genummerd van 1 tot en met 10, en gepresenteerd door een vrouw die hardop met ons, van tot tien, meetelde. Heel veel meer onderling verband kon er verder niet in het format worden gevonden, maar spannend was het toch wel.

Wat zou er in hemelsnaam op (1) staan? 25 Hele minuten lang, en pas negen lange, andere stomme hitnoteringen, wisten we het. Het was 'afscheid van Henk van der Meyden van de journalistiek'! Gisteren precies drie jaar geleden! Drie! 3!

Meer over