Terugblik 2014

De 10 meest gelezen opiniestukken van 2014

Mag de koning zelf bepalen wat hij aantrekt? Kwetst Zwarte Piet of niet? Hebben domheid en arrogantie de PvdA genekt? Eén ding is zeker: 2014 was een enerverend opiniejaar. De tien meest gelezen opiniestukken op een rij.

Anna van den Breemer en Laura de Jong
(VLNR) IOC-lid Camiel Eurlings, koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Mark Rutte moedigen Sven Kramer aan tijdens zijn rit op de 5000 meter in de Adler Arena tijdens de Olympische Winterspelen. Beeld anp
(VLNR) IOC-lid Camiel Eurlings, koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Mark Rutte moedigen Sven Kramer aan tijdens zijn rit op de 5000 meter in de Adler Arena tijdens de Olympische Winterspelen.Beeld anp

1. 'In godsnaam, je bent koning, trek een pak aan, en gedraag je!'
Door Roelien Dekker
Gepubliceerd op 11 februari 2014.

Op plek 1 dit jaar een Brief van de Dag. Roelien Dekker keek naar het Nederlandse schaatsfeestje in Sotsji en zag twee overdreven juichende mannen van middelbare leeftijd die hun corpsballentijd nooit zijn ontgroeid. 'Met rode koontjes, veel en hard lachen en een paar biertjes te veel op. Willy en Mark. In hun schaduw verliest zelfs Máxima haar glans, een knappe prestatie.'

Dekker fantaseert wat Poetin wel niet van dat stel moet denken en wordt daar niet blij van. 'In godsnaam, je bent koning, je bent minister-president, trek een pak aan, en gedraag je! Dit is wat de wereld ziet van Nederland. Daar kunnen geen drie schaatsers op het erepodium tegenop. Ik dompel mij met een groot glas wijn onder in diepe schaamte.'

null Beeld anp
Beeld anp

2. Natuurlijk kwetst Zwarte Piet Surinamers
Door Yvon Kuiper
Gepubliceerd op 14 oktober 2014.

Tot een jaar geleden beschouwde ik de vele Surinamers die hier in de buurt wonen als 'de gezellige Surinamers met dat leuke accent' dat veranderde na een bijscholingsdag op mijn werk in het Scheepvaartmuseum die mijn ideeën over Surinamers, het slavernijverleden en daarmee ook mijn mening over Zwarte Piet, totaal op z'n kop zouden zetten, schrijft freelancejournalist en museumdocent in het Scheepvaartmuseum Yvonne Kruiper.

'Opmerkelijk is bovendien dat juist de oudere generatie bang is om haar traditie te verliezen. Vraag een kind van 7 of het hem uitmaakt of de Piet zwart, blauw of groen is en het zal hem een worst wezen. Kinderen groeien mee met de tijdsgeest. En dat zouden volwassen ook wat meer moeten doen.'

null Beeld epa
Beeld epa

3. 'Vandaag schaam ik me diep dat ik van de PvdA ben'
Door Bart van Bruggen,
Gepubliceerd op 24 september 2014.

'Vandaag schaam ik me diep dat ik van de PvdA ben,' schreef voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenvereniging van de PvdA, Bart Van Bruggen. Aanleiding was het bericht dat de Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai, die in eigen land met de dood bedreigd werd omdat hij tolkte voor het Nederlandse leger, het land zou worden uitgezet.

'Mensen die bedreigd worden omdat ze ons helpen laten we namelijk niet aan hun lot over. De Kamerfracties van VVD en PvdA presteerden het echter om dat debat te blokkeren op een wijze waar alleen Frank Underwood, de gewetenloze politicus uit de Amerikaanse serie House of Cards, zich niet voor zou schamen.'

PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld anp

4. ''Jij bent echt maar een mavo-kind', zei de leraar'
Door Lianne de Ree
Gepubliceerd op 21 augustus 2014.

'Als 11-jarig meisje wou ik graag naar de havo, maar volgens mijn leerkracht van de laatste klas op het basisonderwijs was ik 'echt maar een mavo-kind'', schrijft docent Engels in het voortgezet onderwijs Lianne de Ree.

Tot op de dag van vandaag, hoort ze deze uitspraak af en toe nog in haar hoofd. 'Ik denk dat we als docenten ons bewust moeten zijn van de invloed die wij op een kind hebben. Ook al lijkt het misschien niet altijd zo (vooral als je met pubers werkt die alles 'lekker belangrijk' vinden), onze woorden hebben meer gewicht dan we zelf realiseren.'

VMBO-leerlingen van de Charles de Foucauld Mavo nemen deel aan een examentraining economie en wiskunde. Beeld anp
VMBO-leerlingen van de Charles de Foucauld Mavo nemen deel aan een examentraining economie en wiskunde.Beeld anp

5. Zwarte Piet zijn was een droom, nu stoppen we ermee
Door Frans Van Konijnenburg, Bram Graafland
Gepubliceerd op 17 november 2014.

Na jarenlang de Sinterklaasintocht in Amsterdam te hebben vormgegeven, geven twee Hoofdpieten er de brui aan. In de Volkskrant leggen ze uit waarom.

'Na drieëntwintig jaar stoppen wij omdat we ons niet kunnen vinden in de opstelling die door de stichting en de burgemeester is gekozen in de zwartepietendiscussie. Wij kunnen best leven met veranderingen, maar daar moet dan wel een 'im Grunde', zoden aan de dijk zettende, visie achter zitten.'

Met stroopwafel- of zogenaamde roetpieten haal je de oorzaken van de pietendiscussie niet weg waardoor deze elk jaar zal terugkeren en de verdeeldheid in de samenleving blijft, waarschuwen de oud-Hoofdpieten.

Ex-hoofdpieten Frans van Konijnenburg en Bram Graafland. Beeld Janus van den Eijnden
Ex-hoofdpieten Frans van Konijnenburg en Bram Graafland.Beeld Janus van den Eijnden

6. Misschien moet iemand Bono even uitleggen hoe ebola zich ook alweer verspreidt
Door Martijn Dekker
Gepubliceerd op 18 november 2014.

Live Aid en Band Aid staan symbool voor alles wat er fout gaat in de verhoudingen tussen Afrika en de westerse landen, vindt Martijn Dekker, docent aan de Universiteit van Amsterdam waar hij vakken over ongelijkheid, in- en uitsluiting en ontwikkeling geeft.

Aanleiding is een nieuwe versie van het liedje 'Do they know it's Christmas' van Band Aid , in het kader van het dertigjarig jubileum, waarvan de opbrengst naar het bestrijden van ebola moet gaan.

Dekker vindt de naïviteit van de betrokken popsterren 'ook nu weer stuitend'. In plaats van een leeg en loos gebaar van betrokkenheid, kan men beter de ongemakkelijke waarheid onder de aandacht brengen. Het globale systeem dat gebaseerd is op neoliberale waarden is onrechtvaardig.

Bono U2 Beeld ap
Bono U2Beeld ap

7. Papa, het spijt me te melden dat ik jouw godsdienst niet meer kan verdedigen
Door Ferdows Kazemi.
Gepubliceerd op 14 september 2014.

Lieve papa, jij gelooft in God en in zijn profeet Mohammad en ik geloof in niks, schrijft Ferdows Kazemi in een open brief aan haar vader. 'Ik raakte jouw God en zijn profeet al op mijn 21ste kwijt. Daardoor namen jij en ik afstand van elkaar; we begrepen elkaar niet. Dit zonder elkaar kwijt te raken. Jij bent altijd blijven bidden dat God mij vergeeft voor mijn goddeloosheid omdat je mij wel een goed mens vindt.'

Kazemi schrijft dat het haar spijt dat ze haar vaders godsdienst niet meer kan verdedigen, vanwege de vele misdaden die zijn geloofsgenoten in de wereld verrichten. 'Ik weet dat jij en velen als jij het buitensporige geweld en de bloeddaden die de moslims in de wereld veroorzaken niet goedkeuren. Maar dat is niet voldoende. Neem die verantwoording en kom met Soera's die het geweld van je geloofsgenoten tegen de mensheid verwerpen.'

Moslims na afloop van het ochtendgebed in de Mevlana moskee, na de eerste dag van het belangrijkste feest van de islam, het Offerfeest (Eid Al-Adha). Beeld anp
Moslims na afloop van het ochtendgebed in de Mevlana moskee, na de eerste dag van het belangrijkste feest van de islam, het Offerfeest (Eid Al-Adha).Beeld anp

8. 'Stop met kinderen ritalin voorschrijven'
Door Jan Vroomans
Gepubliceerd op 11 juli 2014.

Kinderen verdienen aandacht en respect in plaats van dat hun geest wordt bedwelmd met een drug die de potentie heeft van cocaïne of heroïne, stelt onderwijsspecialist/leerkracht speciaal basisonderwijs Jan Vroomans. 'Het label adhd is moreel failliet.'

Het drogeren van kinderen met ritalin is het stelen van kindertijd ten behoeve van het gemak van volwassenen, vindt Vroomans. 'Behalve bijwerkingen, verslaving en ontwenningsverschijnselen, veroorzaakt ritalin vaak het gedrag dat men wil bestrijden.'

9. Het net sluit zich rond de Whatsapp-gebruiker'
Door Rob Horstman
Gepubliceerd op 24 februari 2014.

Aanleiding van dit opiniestuk is de overname van WhatsApp door Facebook. 'Het net zal zich langzaam sluiten', schrijft freelance webredacteur Rob Horstman. 'Gezien de handige integratietechnieken die Facebook voor veel apps en sites al gebruikt, zal er een moment komen wanneer een Facebook-account kan - of zelfs moet - worden gebruikt om gebruik te kunnen maken van Whatsapp.'

Volgens Horstman is het wachten op een massale switch naar (opkomende) betaalde chatdiensten met abonnementskosten. 'Ik betaal met liefde vijf of tien euro per maand aan virtuele postzegels als mijn privacy hiermee gewaarborgd blijft.'

Een jongen gebruikt What's App op een Blackberry telefoon. Beeld anp
Een jongen gebruikt What's App op een Blackberry telefoon.Beeld anp

10. Domheid en arrogantie hebben de Partij van de Arbeid genekt'
Door Arnold Heertje

Gepubliceerd op 26 maart 2014.

De PvdA is door intellectueel en karakterologisch falen aan de verkeerde kant van de geschiedenis beland, schrijft Arnold Heertje. 'Met behulp van de Partij van de Arbeid is in de kinderopvang, de jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg, het mbo en op de woningmarkt een inhumane architectuur ontwikkeld met onvoldoende aandacht voor de verdelingseffecten op mensen in benarde posities en de middengroepen.'

De geschapen onvrede vertaalt zich destructief in de aanhang van de PVV en constructief in de aanhang van de SP en D66, samen bijna de helft van het electoraat, eindigt Heertje zijn verhaal.

PvdA-partijleider Hans Spekman spreekt tijdens het partijcongres in het Chassé Theater in Breda. Beeld anp
PvdA-partijleider Hans Spekman spreekt tijdens het partijcongres in het Chassé Theater in Breda.Beeld anp
Meer over