DDR verkocht burgers als proefkonijnen

Het communistische regime van de voormalige DDR liet heimelijk burgers gebruiken als proefkonijnen voor farmaceutische bedrijven uit West-Europa. De concerns betaalden de machthebbers miljoenen voor het testen van medicamenten op duizenden onwetende DDR-onderdanen.

ANP

Dat meldden Duitse media donderdag. Zij baseren zich op een geheim DDR-rapport, dat nu in de openbaarheid is gekomen. Meerdere testpersonen stierven, zoals een patiënte die een nieuw middel tegen hoge bloeddruk kreeg toegediend.

Bijna alle soorten medicijnen


De westerse fabrikanten testten onder meer middelen tegen angina, depressie, diabetes, hoge bloeddruk en hartklachten. De concerns uit West-Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zwitserland stuurden bijna alle soorten medicijnen naar Oost-Duitsland, aldus de bij het onderzoek betrokken expert Ulrich Moebius.

De arts spreekt over de DDR als testkliniek voor internationale farmaceutische concerns. Slechts weinig patiënten kregen te horen dat hun behandeling deel uitmaakte van een studie.

Beloning


DDR-medici die de testmedicijnen toedienden, werden beloond met wetenschapsreizen naar het Westen. De praktijken vonden plaats van 1985 tot 1989, het jaar dat de Muur viel.

Het Duitse weekblad Der Spiegel was in 1991 al met eerste onthullingen gekomen. Maar het tijdschrift oogstte destijds felle kritiek. Ook werden de beschuldigingen tegengesproken.

(foto: Colourbox) Beeld
(foto: Colourbox)
Meer over