nieuws

Davina Michelle wil alleen optreden bij Grand Prix als andere artiesten betaald krijgen

Zangeres Davina Michelle wil bij de opening van de Dutch Grand Prix in Zandvoort alleen gratis optreden als andere artiesten wel betaald krijgen. Een week voor de start van het evenement gaat de rel tussen muziek- en racewereld daarmee een volgend hoofdstuk in.

Davina Michelle op het circuit van Zandvoort. Beeld ANP
Davina Michelle op het circuit van Zandvoort.Beeld ANP

De organisatie van de Formule 1-race in Zandvoort kreeg deze week de muziekwereld over zich heen nadat ze artiesten gevraagd had om gratis op te treden. Joshua Nolet, zanger van de band Chef’Special, vertelde op sociale media dat hij namens prins Bernhard jr., mede-eigenaar van het circuit, was gevraagd of hij daarvoor open stond. ‘Ze hadden precies 0 euro voor Chef’Special’, rekende hij voor.

Vooral het feit dat de organisatie na een loodzwaar coronajaar, waarin artiesten nauwelijks iets hadden verdiend, vroeg om op te treden in ruil voor een onkostenvergoeding en vipkaarten, zette in de muziekindustrie kwaad bloed. Diverse grote muziekorganisaties noemden het een verkeerd signaal.

De 26-jarige Davina Michelle, die in 2018 doorbrak met het nummer Duurt te lang, had eerder al toegezegd om op zondag 5 september in Zandvoort het Nederlandse volkslied ten gehore te brengen. Op die afspraak komt ze niet terug. Maar vrijdag liet de zangeres via haar woordvoerder weten aan dat optreden wel een voorwaarde te verbinden: andere artiesten moeten wel een honorarium krijgen.

Toen de Grand Prix in Zandvoort vorig jaar nog niet vanwege de coronapandemie verzet was, bracht Davina Michelle met de single Beat Me al het officiële nummer voor de race uit. Afgelopen mei zong ze ook tijdens de halve finales van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam als pauzeact het nummer The Power of Water.

Een woordvoerder van de organisatie van de Dutch Grand Prix laat weten niets te kunnen zeggen over het besluit van Davina Michelle.

Donderdagavond zei presentator Humberto Tan in zijn talkshow op RTL 4 dat Bernhard spijt had van zijn vraag aan Chef’Special. De prins wilde volgens de redactie niet zelf in het programma plaatsnemen, maar Tan zei wel ‘uitgebreid’ met hem te hebben gesproken. Volgens Tan vond Bernhard dat de e-mail aan de band ‘nooit verstuurd’ had mogen worden. Ook zou de prins in een gesprek met Chef’Special graag zijn excuses aanbieden.

Overigens is het nog altijd niet zeker of er volgend weekeinde überhaupt geracet en – al dan niet tegen betaling – gezongen wordt in Zandvoort. Donderdag diende voor de rechtbank in Haarlem een kort geding tegen de Grand Prix. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment meent dat de stikstofberekeningen op basis waarvan de provincie Noord-Holland de laatste natuurvergunning van het circuit heeft verleend, niet deugen. Uiterlijk dinsdag doet de rechter uitspraak.

Meer over