David Cameron: 'Ik heb geen emotionele band met de EU'

De Britse premier David Cameron zegt dat hij 'geen emotionele band' heeft met de Europese Unie en haar instituties. Zijn toespraak maandag in Londen is een prelude op de brief aan EU-topman Donald Tusk die hij morgen zal openbaren. Daarin zal hij onder andere pleiten voor meer macht in handen van de nationale parlementen. Volgens The Times waarschuwt Cameron de topman van de EU dat hij het kamp van de nee-stemmers zal steunen als er geen overeenkomst komt.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Cameron pleit ook voor het afstand nemen van de droom van een 'ever closer union', de bescherming van de niet-Eurolanden tegen de macht van de eurozone en minder uitkeringen voor Europese migranten. Het is de vraag of eurosceptici genoegen nemen met deze verwaterde pogingen om de Europese Unie te hervormen, mocht deze al worden geaccepteerd door de 27 andere leiders.

De Britse premier zal zijn collega's laten weten dat hij bereid is om tegen het lidmaatschap te stemmen als ze hem niet tegemoet komen.

In eigen land wordt dat dreigement amper serieus meer genomen. Cameron heeft de laatste weken immers herhaaldelijk gepleit voor continuering van het lidmaatschap, iets waar hij heilig in gelooft. Tijdens het Conservatieve partijcongres werd de EU-discussie zoveel mogelijk vermeden. Het probleem is dat de helft van zijn kabinet wel bereid is om voor een Brexit te strijden. In de peilingen wint het Brexit-kamp aan terrein, mede door de migrantencrisis op het vasteland en de aanhoudende crisis in de zuidelijke Eurolanden.

Eurogezinde kamp

Het eurogezinde kamp bestaat uit topmensen van multinationals, voormalige premiers (Major, Blair en Brown), de vakorganisaties, de BBC, progressieve Kamerleden en diverse denktanks. Bij de lancering van de Britain Stronger in Europe-campagne zei voorzitter Stuart Rose, Conservatief Hogerhuislid en voormalig topman van Marks & Spencer, vorige maand dat het stemmen voor het verlaten van de EU een 'onpatriottische daad' is, en 'een sprong in het duister'. Eerder vandaag waarschuwde Mark Rutte dat de toekomst van de City als financieel hart na een Brexit op het spel staat, terwijl de Ierse premier zich zorgen maakt over het effect op de vrede in Noord-Ierland.

Het Vote Leave kamp zal erop wijzen dat Cameron in Brussel niets gedaan zal krijgen waar het gaat om het belangrijkste onderwerp voor de Britten: immigratie. De Britse premier heeft zich al in een vroeg stadium gerealiseerd dat het vrij verkeer van mensen een onaantastbaar principe is in Brussel. Ook het door de Britten impopulaire landbouw- en visserijbeleid zal hoogstwaarschijnlijk in stand blijven. Door de vrijgevigheid van enkele steenrijke Britten is de oorlogskas van het Brexit-kamp goed gevuld. Men zoekt nog naar een leider. De naam Boris Johnson valt steeds vaker en vandaag leek de Londense burgemeester naar de functie te solliciteren in zijn Daily Telegraph-column.

Referendum in juni

Cameron zei maandag ook dat hij van plan in juni een referendum te houden over de vraag of het Verenigd Koninkrijk lid moet blijven van de Europese Unie. Dat meldt dagblad The Times maandag. De krant stelt dat Cameron hoopt dat hij op of voor de Europese top in december bereikt dat de andere 27 lidstaten instemmen met de meeste van zijn hervormingsvoorstellen. De premier wil onder andere meer bevoegdheden terug in de nationale hoofdsteden hebben. Een hervormde EU zou bij de Britse kiezers goed vallen.

Dinsdag stuurt Cameron een brief met hervormingsplannen naar Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Volgens The Times waarschuwt Cameron de topman van de EU dat hij het kamp van de nee-stemmers zal steunen als er geen overeenkomst komt.

De premiers Zoran Milanovic (Kroatië, L-R), Mark Rutte (Nederland) en David Cameron (Verenigd Koninkrijk) Beeld anp
De premiers Zoran Milanovic (Kroatië, L-R), Mark Rutte (Nederland) en David Cameron (Verenigd Koninkrijk)Beeld anp

Onacceptabel

Cameron heeft een referendum aangekondigd voor eind 2017. Volgens opiniepeilers is nog steeds een meerderheid van de Britten voor lidmaatschap van de unie.

De Britse premier heeft vaker over een eventuele 'Brexit' gesproken, maar volgens kenners is zijn waarschuwing nog nooit zo krachtig geweest. De premier vindt de huidige situatie onacceptabel. Cameron kreeg uit zowel binnen- als buitenland kritiek omdat hij geen details geeft over de Britse eisen.

Meer over