David Bowie krijgt een eigen sterrenbeeld

David Bowie heeft zijn eigen sterrenbeeld gekregen. Het bestaat uit zeven sterren die samen de vorm van de iconische bliksemschicht hebben.

Redactie
Het sterrenbeeld van Bowie. Screenshot van de website stardustforbowie.be Beeld screenshot
Het sterrenbeeld van Bowie. Screenshot van de website stardustforbowie.beBeeld screenshot

Het idee komt van Studio Brussel, die dachten dat er geen beter eerbetoon voor de zanger mogelijk was dan hem zijn eigen sterrenbeeld te bezorgen. Ze vroegen hulp bij de Belgische volkssterrenwacht MIRA. Deze bakende de zeven sterren af.

Het universum keerde gedurende Bowie's zijn hele carrière terug in zijn werk. Zijn eerste hit was het nummer Space Oddity en de zanger brak echt door met het karakter Ziggy Stardust, een buitenaardse rockster. Titels van andere hits zijn Starman en Life on Mars. Op de cover van zijn album Aladdin Sane staat Bowie met een roodblauwe bliksemschicht op zijn gezicht getekend. Zijn laatste album, dat vlak voor zijn dood uitkwam, heet Black Star.

Een muurschildering van Bowie in Brixton, Londen, waar de zanger is geboren. Beeld afp
Een muurschildering van Bowie in Brixton, Londen, waar de zanger is geboren.Beeld afp

Tijdstip van overlijden

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die, gezien vanaf de aarde, een figuur lijken te vormen als men ze door lijnen met elkar zou verbinden. De sterrenbeelden uit de dierenriem (zoals Waterman en Ram) zijn bij vrijwel iedereen bekend, evenals bijvoorbeeld Orion of de Kleine en de Grote Beer.

Het sterrenbeeld van Bowie bestaat uit zeven sterren: Sigma Librae, Spica, Zeta Centauri, SAO 204132, Sigma Octantis, Beta Trianguli Australis en SAO 241641. De constellatie werd volgens Philippe Moret van MIRA op het exacte tijdstip van Bowies overlijden vastgelegd. Op dat moment stond het sterrenbeeld, heel toepasselijk, in de buurt van de planeet Mars.

De hommage aan de 'Starman' is gekoppeld aan een online actie, 'Stardust for Bowie'. Op deze website kunnen bezoekers een lievelingsnummer opdragen en een persoonlijk tekstje achterlaten in de vorm van een ster.

Meer over