'Datskeburt' met die achterbuurtlingo

'Je bent een sjembek dat zurt, maar je weet niet watskeburt.' Van woordgrap tot internethype. En van TMF tot het voorprogramma van Snoop Dogg in Ahoy'....

Van onze verslaggeefster Ianthe Sahadat

Jeweettoch watskeburt! De Jeugd van Tegenwoordig, van de hitsingle Watskeburt komt uit Amsterdam. Pepijn, Freddie en Oliçio, beter bekend als P. Dronq, Vieze Fur en Willie Wartaal zijn 'baas' in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt.

Het begon als een melige grap. Een beetje freestylen in een portiek. Biertje erbij, beatje eronder. Dj Bastian, alias de Neger des Heils, leverde de oldskool beats en de electrosaus. Watskeburt ging online, en een maand later staat De Jeugd op de eerste plaats in de hitlijsten en word je in tram en metro gek van hun ringtone. Op straat lopen jongeren met Watskeburt?-T-shirts, mensen begroeten elkaar met watskeburt? en Heineken lift mee op de hit met Watskebiertje? En nu in het voorprogramma van rapgoeroe Snoop Dogg.

Over het succes zegt Kees de Koning, van het verantwoordelijke platenlabel Top Notch: 'Ze zijn opvallend. Het lijkt op niets dat je ooit gehoord hebt. Ik kan het niet anders verklaren. En nu is het de bestverkopende single van Nederland. Ze laten Shakira, Kane en The Black Eyed Peas achter zich. Fantastisch.'

Wat ze in het voorprogramma van Snoop gaan spelen is niet bekend. Nieuwe nummers? De Koning: 'De eerste cd komt er binnenkort aan. Enkele nummers circuleren al op internet. En ik hoop dat Snoop woensdag bij ze op het podium klimt en Wa t s k e -burt uit volle borst gaat meezingen. Want als hij bij Marco Borsato in een reclame wil verschijnen, dan wil hij met De Jeugd toch zeker wel internationaal gaan.'

Om ze live te aanschouwen kun je dus voor zestig euro naar Snoop, maar voor een tiende van die prijs zijn de drie te zien in de Amsterdamse Sugar Factory, zaterdag 18 juni. En wil je ze zomaar tegen het lijf lopen? Dan kun je beter met een sixpack neerstrijken op de Spaarndammerdijk.

De nederhop van De Jeugd heeft weinig bling. Het enige goud zit 'in m'n mikkie'. Het gangsterleven is ze vreemd. De Jeugd is eerder stoned, laveloos en verward. Het trio droomt van geld, bier en seks.

Het taaltje waarin ze rappen, is naar eigen zeggen een combinatie van kakineus gebral, achterbuurtlingo, zelfverzonnen slang en een vleugje Swahili. Alsof een Brit 'wat is er gebeurd' probeert te zeggen, of een corpsbal. Met een vervormd stemmetje en een lichte stotter rapt Pepijn 'wat is niau', is het een verwijzing naar 'wat is nieuw'? In elk geval is hij 'boutitbout' voor 'alle vrouwen en chickies, van Joure tot Maastrikkie'. Vieze Freddy lispelt vooral, over zijn pikkie of over zijn achterste.

Op internet is een debat ontstaan over de oorsprong van het woord 'watskeburt'. Komt de term uit de Almeerse Muziekwijk, waar bewoners met de dagelijkse troosteloosheid geconfronteerd elkaar begroeten met 'watskeburt?, nikskeburt!'? Eigenlijk doet het er ook niet toe. Watskeburt is melig, dansbaar en niau. Datskeburt.

Meer over