DATA

'Nederland en het Marshall-plan' heet een expositie die om 12.00 uur in de hal van het Algemeen Rijksarchief in Den Haag (pal naast het Centraal Station, met zelfs een speciale uitgang) wordt geopend....

VAN NU

20 mei

24 mei

Prins Willem-Alexander is in de Grote Kerk van Leeuwarden ter herdenking van het feit dat de Friese stadhouder Willem Karel Hendrik Friso 250 jaar geleden als Willem IV ook stadhouder van alle provinciën van de Republiek der Verenigde Nederlanden werd. Voor het eerst en tot vreugde van de prinsgezinden was de gehele Republiek verenigd onder één Oranje-vorst. Willem IV was ook de eerste algemeen erfstadhouder van de Republiek, waarmee een duidelijke stap werd gezet naar de monarchie die Nederland 66 jaar later werd. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst wordt door Capella Frisiae het Oratorium Il Parnasso in Festa uitgevoerd, dat Georg Friedrich Händel componeerde voor het huwelijk van Willem IV en prinses Anna van Hannover dat in 1734 werd gesloten.

24 mei

Vanaf vandaag in de erkende boekhandel: het 'Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis', inmiddels al de 17de aflevering. Ditmaal gaat het om geld. Vrouwen als groep hebben in heden en verleden vaak minder geld verworven en bezeten dan mannen. Over de vermogenspositie van vrouwen, over rijke vrouwen, arme vrouwen, erfrecht, enzovoorts. Prijs: ¿29,50 (ISBN 90.6861.132.1)

EN TOEN

20 mei

1939: Panam begint met eerste passagiersvluchten tussen de Verenigde Staten en Europa.

1977: De Orient Express, trein tusen Parijs en Istanboel, rijdt voor de laatste keer als reguliere dienst.

21 mei

1979: Elton John is de eerste rocker die in de Sovjet-Unie optreedt. Voor een uitverkocht huis in Leningrad. Slotsong: 'Back in the USSR' van de Beatles.

22 mei

1972: Ceylon wordt de Republiek van Sri Lanka en blijft lid van het Britse Gemenebest.

23 mei

1977: Tweede Molukse treinkaping begint, duurt tot 11 juni. Bij De Punt, tussen Assen en Groningen.

24 mei

1956: Eerste Eurovisie Songfestival gehouden in Lugano. Winnaar: Zwitserland, de gastheer.

25 mei

1787: Amerikaanse politici komen in Philadelphia bijeen om een grondwet te maken.

Meer over