Datarecorder vrachtschip El Faro nog niet gevonden

Het wrak van het gezonken vrachtschip El Faro mag deze week dan op de zeebodem zijn gevonden zijn, de datarecorder is nog altijd zoek. Zo'n recorder is vergelijkbaar met de zwarte doos in een vliegtuig.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Daarop staan allerlei reisgegevens, zoals de communicatie van de kapitein. Die informatie kan mogelijk meer helderheid geven over de oorzaak van het zinken van het vrachtschip nabij de Bahama's.

Volgens Amerikaanse autoriteiten is El Faro waarschijnlijk vergaan toen het door de orkaan Joaquin in de problemen was gekomen. Daarbij is het vaartuig gedeeltelijk gebroken. Aan boord waren 33 mensen. Het schip verdween op 1 oktober toen het onderweg was van Florida naar Puerto Rico.

Brug ook zoek
Behalve de datarecorder is ook de brug van het schip, de plaats van waaruit gestuurd wordt, nog niet gevonden. Het is een van de delen die zijn afgebroken van de boot. Maandag zei het instituut voor transportveiligheid nog dat het wrak 'intact' was. Een dag later bleek dat na bestudering met felle lichten en een camera toch anders te liggen. Er wordt nu geprobeerd met een sonarapparaatje de brug te vinden.

De eigenaar van het vermiste vrachtschip, TOTE Maritime, probeert via de rechter te voorkomen dat families van de vermiste opvarenden een schadeclaim kunnen indienen. Het bedrijf vindt dat het zorgvuldig te werk is gegaan. Als de rechter daarin meegaat, krijgen families van slachtoffers niets.

Het ongeluk met de El Faro is de ergste ramp met een onder Amerikaanse vlag varend vrachtschip in meer dan dertig jaar.

Meer over