Databank Syriëgangers telt meer dan honderd vrouwen

De nieuwe databank met 'foreign terrorist fighters' telt momenteel 104 vrouwen op een totaal van 614 mensen. Een ruime meerderheid (61 procent) is in de twintig. De jongste strijder is 15 en de oudste 70. Dat meldt het Belgische weekblad Knack, dat naar eigen zeggen inzage kreeg in de beruchte databank van Syriëstrijders.

Militanten van Islamitische Staat marcheren door de straten van Raqqa. Beeld ap
Militanten van Islamitische Staat marcheren door de straten van Raqqa.Beeld ap

Ruim twee op de drie mensen in de databank bevinden zich in Syrië of Irak (266), op de weg ernaartoe (4), zijn vermoedelijk teruggekeerd (114) of hebben getracht te vertrekken (73). Van de overige 157 wordt vermoedt dat ze kandidaat zijn om naar Syrië of Irak af te reizen. De cijfers zijn inclusief de 109 overleden strijders van wie de dood nog niet officieel is vastgesteld.

Helft uit België
Ruim de helft van de mensen in de databank is Belg; in meer dan de helft van de gevallen van Marokkaanse origine. Daarnaast duiken nog 22 nationaliteiten op, zoals Marokkanen (39), Russen (25), Fransen (16) en Algerijnen (13).

Bijna 24 strijders uit de databank zijn betrokken geweest bij een aanslag. Onder hen zeven betrokkenen bij de aanslagen van Parijs en Brussel zoals Bilal Hadfi, Salah Abdeslam en Mohamed Abrini.

Meer over