Dat stomme vissen zit in zijn genen

Corey was pas twee toen hij voor het eerst ging vissen met zijn vader. 35 jaar later is hij professioneel visser en jaagt hij op wilde zalm.

ROB GOLLIN

Natuurlijk kun je zoals zoveel Amerikanen gaan honkballen of basketballen met je zoontje, maar als je in de buurt van de Grote Oceaan woont, zoals Chris Arnold, is het niet zo vreemd dat je hem meeneemt op je boot van ruim vijf meter en je hengel uitwerpt. Corey was pas twee toen ze voor het eerst samen buitengaats gingen, bij Oceanside, Californië en vanaf die tijd zette Chris zijn zoontje op de foto met de vangsten van de dag.

Het duurde niet lang of hij deelde de passie van papa. Hij kon nog alleen maar aan vissen denken. Het was een avontuur, elke keer weer. Hij sloeg zelfs een keer overboord, toen ze de haven binnenkwamen, surfers pikten hem op. Chris en Corey vingen makreelhaaien, blauwe haaien, zeebaars, tonijn. Later gingen ze vissen voor de kust van Alaska en haalden ze heilbot, kabeljauw en zalm boven water. Hij bracht de buit mee naar school en hield er spreekbeurten over.

Maar toen Corey puber werd, hield het ineens op. De band die hij aan boord voelde met zijn vader werd minder innig, het voelde niet meer als een span. Hij vond Chris ineens overheersend, allesbepalend. Dat botste, zoals het in die levensfase vaker gaat tussen vader en zoon. Corey vond er nog maar weinig aan, aan dat stomme vissen. Daar stopte ook de reeks snapshots.

En nu? Corey, 37 jaar inmiddels, is professioneel visser. Hij was scheepsjongen aan boord van de Roller, dat betekende krabben vangen in de Beringstraat. Hij jaagt op wilde zalm bij Alaska. Buiten het seizoen reist hij en fotografeert de wereld waar hij zoveel liefde voor voelt. Hij is dikwijls in Europa: bij de walvisvaarders in Noorwegen, de boomkorvissers bij de Doggersbank en op de trawlers in de Golf van Biskaje.

Ze zijn kennelijk toch blijven hangen, de dagen op de lange golfslag voor Oceanside. Zijn vader moet, denkt hij, het vissen als ontsnapping uit het drukke bestaan als kweker van tropische planten hebben benut.

Zelf geniet hij nu vooral van het avontuur, de eenzaamheid, de spanning door de onbekende wezens die zich onder je boot roeren, de strijd die je aangaat om ze binnenboord te trekken. Vissen vraagt telkens om oplossingen voor problemen.

Vond hij het, in terugblik, voor zo'n jong ventje toch niet een vroege introductie in deze nogal bloederige en wrede liefhebberij? Welnee, mensen hebben nog altijd de genen van een jager. En er is niks tegen een tijdige kennismaking met de natuur. Wat zijn vader deed met hem, zou hij ook met zijn zoontje doen - al is die er nog niet.

COREY ARNOLD

Corey Arnold (1976) is een visser, fotograaf en fotograaf van vissers. Hij is vaak maanden onafgebroken op zee. De foto's op deze pagina's zijn gemaakt door zijn vader Chris.

coreyfishes.com

ROB GOLLIN

Rob Gollin (1958) is verslaggever van de Volkskrant

undefined

Meer over