Opinie

'Dat de Rabobank wegloopt, is laf'

Weglopen zonder een onderzoek in te stellen, is laf en herstelt de geloofwaardigheid van de Rabobank niet. Dat vindt wielrenner Jorrit Jongbloed.

OPINIE - Jorrit Jongbloed
Bert Bruggink, CFO van Rabobank, licht het besluit om de sponsoring van professionele wielerploegen te stoppen toe tijdens een persconferentie Beeld anp
Bert Bruggink, CFO van Rabobank, licht het besluit om de sponsoring van professionele wielerploegen te stoppen toe tijdens een persconferentieBeeld anp

Het zero-tolerance standpunt is de automatische reflex van de Rabobank(ploeg) op iedere nieuwe onthulling geweest. Nu stopt de ploeg met de professionele teams zonder een onderzoek naar de geschiedenis. Een laffe keuze vind ik dat. Volgens mij moet de Rabobank net als alle andere wielerploegen actief doping bestrijden. Alleen dan kan de Rabobank zijn geloofwaardigheid en die van alle betrokkenen herstellen.

Harold Knebel de grote baas van de Rabobankploeg wil een waarheidscommissie. Onvoldoende klonk voor mij door dat de Rabobankploeg hierin het initiatief wil nemen. Ik snap de afwachtende houding niet. Volgens mij heeft Rabobank al te lang gewacht met een grootschalig onderzoek naar de ploeg, want aanleidingen genoeg. Klopt het dat Rabobank zero tolerance kent tegenover renners die betrapt worden op doping, maar dat de ploeg en daarmee de bank (als sponsor) dopinggebruik niet wil bestrijden?

Belastende verklaringen
Leipheimers verklaring in het USADA-rapport is niet de eerste beschuldigende verklaring tegen de ploeg. Nadat oud-renner Davide Cassani verklaarde dat hij Michael Rasmussen in Italië had zien trainen, moest deze de Tour 2007 in het geel verlaten. Op het moment was Rasmussen volgens zijn 'whereabouts' in Mexico. Hij verklaarde dat de ploeg op de hoogte was van zijn gesjoemel. Ik vraag me hierbij af: Hoe kan een ploeg die de Tour wil winnen zijn kopman toestaan om zich in Mexico voor te bereiden? Je wilt je kopman toch begeleiden en volgen bij zijn voorbereiding? In Mexico zijn ook nauwelijks out of competition controles te verwachten. Allemaal niet wenselijk voor een ploeg die antidoping is. In 2007 testte Thomas Dekker ook nog eens positief.

Ploegleiders uit de jaren van deux vitesses
De renners uit het EPO tijdperk zijn de ploegleiders van nu, niet alleen bij Rabobank. Riis, Andersen, Vaughters, Gonzalez de Galdeano en Zabel zijn enkele bekenden namen actief in het profpeloton. Zij zijn niet alleen nu ploegleider, maar gaven dopinggebruik toe, of zijn als renner betrapt. Juist omdat doping zo wijd verspreid was binnen het peloton zouden ploegen die tegen doping zijn niet klakkeloos oud-renners uit die tijd of oud-renners met een besmet verleden moeten aanstellen als ploegleider. Het lijstje van Rabobank?

• Joop Zoetemelk, als renner twee keer betrapt en was ploegleider bij Rabobank;
• Erik Breukink was renner bijPDM (Intrapalid) en Once (Manolo Saiz);
• Erik Dekker, kreeg een startverbod bij de WK in Verona 1999 vanwege een te hoge hematocrietwaarde;
• In 2013 is Jeroen Blijlevens ploegleider. In de Tour van 1998 reed hij bij TVM. Van deze ploeg zaten de ploegdokter, ploegleider en verzorger vast tijdens en na de Tour. Dit in verband met de vondst van ampullen EPO in een auto van de ploeg.

Opmerkelijke resultaten
De Rabobankploeg met kopmannen Michael Boogerd en Erik Dekker behaalde schitterende resultaten in de jaren van het structureel dopinggebruik bij ploegen als Telekom/T-Mobile, Cofidis en US Postal. In de klassiekers reed Rabo in de breedte enorm sterk. 1999 is een hoogtepunt. De Amstel Gold Race werd gewonnen door Boogerd in een sprint tegen Armstrong. De overige Rabo's in de top: Den Bakker 4e, Van Bon 6e, Markus Zberg 7e en Dekker 11e. 5 man bij de eerste 11 in een klassieker. De week ervoor reed Rabobank een 2de,3de, 6de en 7de plaats bijeen in Luik-Bastenaken-Luik. Boogerd kon een volledig geprepareerde VandenBroucke op Saint Nicolas niet volgen, maar was best of the rest. Markus Zberg werd 2de op de WK in Verona. Dit op de WK die Erik Dekker niet vanwege de magische overschrijding van de grens van hematocrietwaarde 50. Dit gold niet als een positieve test, het was slechts een gezondheidsmaatregel. Epo was destijds nog niet opspoorbaar. Een jaar later wint Erik Dekker op indrukwekkende wijze Parijs Tours. Na 3 Touretappes gewonnen te hebben. Ook wint hij de Classica San Sebastian en wordt hij 4de op de wk.

Al deze resultaten samen van de ploeg vind ik opmerkelijk in een tijd waarin dopinggebruik binnen het hele peloton bekend was.
Rabobank neem het initiatief tot waarheidscommissie en herstel geloofwaardigheid.

Waarheid
Ik zeg niet dat de Rabobankploeg doping heeft gebruikt. Rabobank had als sponsor wel genoeg aanleiding moeten hebben om de waarheid te willen achterhalen. Het gaat om de geloofwaardigheid van de Rabobank als instituut. De Rabobank is het verplicht aan haar klanten, leden, renners, oud-renners, doktoren, verzorgers, iedereen. De Rabobank had in de aanval moeten gaan door het voortouw te nemen en (met andere ploegen) een waarheidscommissie instellen. Het onderzoek is de eerste en belangrijkste stap om de geloofwaardigheid te herstellen. Rabobank kan dan alsnog uit het professionele wielrennen stappen. Nu weglopen voor de bende die je zelf hebt getolereerd in plaats van bestreden is de makkelijke, laffe oplossing.

Jorrit Jongbloed is wielrenner bij Gaul en de Volharding.

undefined

Meer over