Darmbacterie ook in Amersfoorts ziekenhuis

Zes patiënten van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort hebben dezelfde agressieve darmbacterie opgelopen, die in Harderwijk twee patiënten van het Sint Jansdal Ziekenhuis het leven heeft gekost....

ANP

Het ziekenhuis kreeg dinsdag de bevestiging dat het om een agressieve variant van de darmbacterie clostridium difficile gaat, zei een woordvoerder.

Tegen de bacterie is een adequate antibioticumkuur voorhanden. De zes patiënten worden geïsoleerd verpleegd met inachtneming van extra hygiënemaatregelen. De patiënten in Harderwijk overleden aan de bacterie in combinatie met hun ziekte.

Clostridium difficile veroorzaakt diarree en mensen kunnen de bacterie vooral in ziekenhuizen oplopen. Patiënten die ernstig verzwakt zijn en bepaalde antibiotica krijgen toegediend, lopen het grootste risico op de bacterie. Volgens de woordvoerder van het Meander Medisch Centrum gedijt de bacterie juist op bepaalde soorten antibiotica, maar is hij goed te bestrijden als eenmaal bekend is dat het om deze stam gaat.

De agressieve bacterie werd nog niet eerder aangetroffen in Nederland, maar dook eerder wel op in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië.

In het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk zijn in totaal 29 patiënten besmet met de bacterie. Vijf van hen verblijven nog in het ziekenhuis, geen van hen verkeert in kritieke toestand. Het Harderwijkse ziekenhuis stelt een onderzoek in of er factoren zijn die de toename van de bacterie kunnen verklaren.

Volgens medisch microbioloog E. Kuijper van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kan de bacterie beter worden bestreden. Er bestaat geen verplichting om het voorkomen ervan te melden bij de GGD, die de melding doorgeeft aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens Kuijper zou dat wel moeten gebeuren.

Verder ontbreekt het in zijn ogen bij artsen en verpleegkundigen aan kennis over de bacterie. Hierdoor zijn ze niet goed in staat besmetting te herkennen, waardoor de bacterie zich gemakkelijker kan verspreiden.

Meer over