Daphne gepasseerd

Door toeval heb ik de eerste drie afleveringen van de door Reinout Oerlemans gemaakte RTL-serie rond wisselende top 10-lijstjes gemist....

Gisteren waren de tien leukste typetjes aller tijden aan de beurt. Natuurlijk had ik op voorhand voor mezelf bepaald wie er in elk geval niet mochten ontbreken. Uit een omroepblad had ik begrepen dat op de lijst onder anderen de volgende drie namen voorkwamen: Dame Edna, Ushi en Austin Powers. Dat maakte me niet gerust op de kwaliteit van de selectie. Dame Edna: twijfelgeval. Ushi: leuke creatie van Wendy van Dijk, maar nog niet rijp voor eeuwige roem. Austin Powers: mag blij zijn met een plaats op de topvijftig.

Wie dan wel? Het probleem met de selectie van typetjes is: waar ligt de grens tussen typetje en rol. Wat mij betreft is Jack Lemmon als de vrouwelijke bassist Daphne in Some Like It Hot een van de leukste typetjes uit de filmgeschiedenis, maar je kunt natuurlijk volhouden dat het een eenmalige (dubbel)rol is. Als echter Austin Powers (twee films) in aanmerking komt, dan Daphne alias Jerry ('Oh boy, I'm a boy') zeker ook.

Helaas, hij/zij kwam op de website van het programma niet voor. En wat misschien nog wel treuriger is: Jacobse & Van Es en de twintig andere briljante creaties van Kees van Kooten en Wim de Bie zag ik evenmin vermeld. Sprak hun humor per saldo toch een te beperkte groep aan of is de vox populi domweg kort van memorie?

De uitslag:

1. Charlie Chaplin;

2. Mr. Bean;

3. Ushi;

4. Willempie (André van Duin);

5. Dame Edna;

6. Herr Flick (hier moet een lobby achter zitten);

7. Ma Flodder;

8. Austin Powers;

9. Inspecteur Clouseau;

10. Bob de Rooy (Paul de Leeuw).

De heer Chaplin was helaas niet in staat om de eerste prijs persoonlijk in ontvangst te nemen.

Volgende week: de tien grootste schandalen. Ik doe vast een gooi: Watergate, Keeler/Profumo, Charles/Diana, Dutroux, Clinton/Lewinsky, koning Edward VIII/Mrs. Simpson, Greet Hofmans. Of is dit te veel historie en te veel politiek en royalty? Dan nomineer ik met genoegen ook Gerard Joling/At your service. Juist voor liefhebbers van lijstjes is het een huiveringwekkende gedachte dat iemand probeert de hitlijst te manipuleren.

Meer over