DANS

O Vertigo, het Canadese dansgezelschap van Ginette Laurin, brengt de avondvullende productie La bête/ The beast within. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), maandag in Amsterdam (Stadsschouwburg), woensdag in Groningen (Stadsschouwburg)....

Tournee

In Diapason van het Nederlands Dans Theater 1 begeleiden de Orkater-leden Thijs van de Poll en Peter Zegveld tweeëntwintig dansers 'live' met veertien geluidsmachines. Verder op dit NDT 1-programma nieuw werk van de Australische choreograaf Gideon Obarzanek op 'dirty-lo-fi'-muziek van Luke Smiles en Kyliáns Bella Figura. Op 4, 6 en 7 november in Amsterdam (Muziektheater).

Introdans met het programma Temperamenten waarin 'Ballet Pathétique' van Jorma Uotinen, 'Central Station' van Blanca Li en nieuw werk van Nicolas Musin. Vrijdag in Den Haag (Lucent Danstheater), 4 november in Middelburg (Stadsschouwburg), 5 november in Terneuzen (Zuidlandtheater).

Nico door Scapino Ballet Rotterdam, een choreografie van Ed Wubbe over het leven en de muziek van de legendarische Velvet Underground-zangeres Nico (1938-1988). De muziek is van John Cale. Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), vrijdag in Sittard (Stadsschouwburg), 4 november in Den Haag (Lucent Danstheater), 5 november in Zoetermeer (Stadstheater). Half januari wordt de tournee hervat. Isabelle Lanz: 'Wubbe's danstaal, hoe verfijnd en levendig ook en hoe subliem ook uitgevoerd door deze dansers, is op de lange duur wat eentonig en niet helemaal bestand tegen de lengte die Cale voor zijn muziek heeft geclaimd.'

Het Nationale Ballet stelde een programma samen met Groosland van Maguy Marin, het 'dikkertjesballet', naast 'Etudes' van Harald Lander en twee werken van Martha Graham, Lamentation en Embattled Garden. Zaterdag en zondag in Amsterdam (Muziektheater), woensdag in Den Haag (Lucent Danstheater), 7 november in Rotterdamse Schouwburg.

Romeo en Julia door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen in een nieuwe choreografie van André Prokovsky, 4 november in Hilversum (Theater Gooiland), 11 november in Alkmaar (de Vest), 17 november in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 2 en 3 december in Den Haag (Lucent Danstheater), 6 december Sittard (Stadsschouwburg), 7 december Nijmegen (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Rooster, het ballet dat Christopher Bruce maakte op nummers van The Rolling Stones, staat opnieuw op het repertoire van Het Nationale Ballet, samen met 'Concerto Barocco' en 'Apollon Musagète' van Balanchine. Zondag om 14 uur in het Muziektheater.

Rotterdam

De Rotterdamse Dansgroep presenteert een programma met nieuw en ouder werk van artistiek leider Käthy Gosschalk, waaronder 'Tij' op muziek van Schnittke. Vanavond, vrijdag en op 13, 14, 27 en 28 november in het StudioTheater aan de 's-Gravendijkwal.

Vrijdag in Lantaren/Venster de première van Ja ja maar nee nee door de Belgische gezelschappen Dito'Dito en Transquinquennal. Ook op 1 november. Bewoners en bezoekers ontmoeten elkaar in de hal van een appartementsgebouw.

Meer over