DANS

De Frans-Albanese choreograaf Angelin Preljocaj maakte voor het Lyon national Opéra Ballet een eigen, hedendaagse versie van Romeo en Julia, gesitueerd in een futuristisch Verona....

Amsterdam

Rotterdam

Kristin de Groot en Dries van der Post dansen Trust van 19 tot en met 23 november in Lantaren/Venster. Een dansduet door twee zeer uiteenlopende mensen die ooit dezelfde dansopleiding deden.

Tournee

Gonnie Heggen komt na 'Einzelgänger' en 'Here's to Harry' met een nieuwe choreografie, gebaseerd op het Peter Pan-verhaal. Looking for Peter, vanavond (première), vrijdag en zaterdag in Frascati, Amsterdam. Op 22 en 23 november in Utrecht (De Utrechtse School), op 28 november in het Grand Theatre, in Groningen.

Danswerkplaats Amsterdam met My Jester, een choreografie van Anouk van Dijk. Op 15 november in Den Bosch (Bis), op 18 november in Nijmegen (O'42), op 21 november in Tilburg (Vorst), op 22 en 23 november in Utrecht (Kikker), op 29 november in Amersfoort (Lieve Vrouw). 'My Jester is als een puzzel. Waarom Van Dullemen in zijn 'narrenrol' vleugels draagt, wordt pas begrijpelijk als je terugdenkt aan zijn vallende bewegingen uit deel een. De stukjes kregen niet allemaal zo'n soepele pasvorm. Laten we zeggen dat driekwart van het te vormen beeld compleet werd. Maar dat intrigeert genoeg om de hiaten te vergeten, mede door de karchtige vertolking, die soms oogverblindend is.' (Isabella Lanz)

Raz/Hans Tuerlings staat met De Reis 4, Ça va pas, het laatste deel van een vierluik, geïnspireerd op het boek 'Reis naar het einde van de nacht' van Louis-Ferdinand Céline. Op 19 november in Hoorn (Park) en van 20 t/m 23 november in Rotterdam (Lantaren/Venster), op 26 november in Oosterhout (Bussel).

Introdans ensemble voor de jeugd met Oliver Twist van Josette Baïz (choreografie), Les Edmunds (muziek), op 17 november in Deventer (De Leeuwenbrug), op 20 november in Oss (de Lievekamp), op 24 november in Zaandam (de Speeldoos). 'Dit sociale drama zou zo verplaatst kunnen worden naar het hier en nu: het opgroeien in een probleembuurt. Gelukkig heeft Baïz dat niet gedaan. Ze houdt zich aan de authentieke setting, wat haar er overigens niet van heeft weerhouden dit verhalende dansstuk eigentijds aan te pakken.' (IL)

Opus One met Jungle Book. Op 15 november in Hardenberg (De Voorveghter), 16 november in Reusel (Kei), 17 november in Ede (Reehorst), op 22 november in Wageningen (Junushoff), op 23 november in Laren (Singer Concertzaal), op 24 november in Rotterdam (theater Zuidplein), op 27 november in Amsterdam (de Meervaart), op 29 november in Sneek (theater Amicitia), op 30 november in Helmond ('t Speelhuis). 'Waarin blinkt Opus One nou uit? Niet in de dans en niet in de liedjes. Jungle Book is vooral een effectief verteld verhaal, functioneel ondersteund door muziek en dans. De uitdaging bij Jungle Book zit hem in de vele dierenrollen.' (Roy van de Graaf)

Djazzex met 'Masters' Voice' (zes soli van gastchoreografen Bergmans, Brandsen, Christe, Knoops, Scott en Stuart), 'True Virtue' (Van der Hoff) en 'Sous le ritme, je . . .' Vanavond in Leiden (Schouwburg), op 16 november in Lochem (Schouwburg), op 18 november in Amsterdam (Stadsschouwburg), op 19 november in Groningen (Stadsschouwburg). 'Djazzex heeft kans gezien de jazzdans buiten de sfeer van show en musical om een eigen artistiek gezicht te geven, met dank aan moderne dans en klassiek ballet. Djazzex bewandelt een nieuw, nog onzekere weg. Vaak is het resultaat goed, soms is het een fiasco.' (IL)

Meer over