DANS

Tournee..

In De Danscombinatie presenteren zich Dansgroep Krisztina de Châtel, het Nationale Ballet en Leine & Roebana, met respectievelijk 'Paletta', 'Sarcasmen'/'Trois Gnossiennes' en 'If we could only even if we could'. Vanavond in Drachten (De Lawei), zaterdag in Emmeloord ('t Voorhuys), dinsdag in Deventer (De Leeuwenbrug), 5 april in IJmuiden (Schouwburg Velsen).

Het derde programma van het Nederlands Dans Theater I bestaat uit reprises van Kylian ('Toru Takemitsu'), Van Manen ('Polish Pieces') en Naharin ('Perpetuum') en een première van Saburo Teshigawara, Modulation. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie), 4 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Het avondvullende ballet Rosary van Ed Wubbe door Scapino Ballet Rotterdam is gebaseerd op het strijkkwartet in C van Franz Schubert. Op 2 en 3 april (met het Rubin Quartett) in Amsterdam (Stadsschouwburg), 5 april (eveneens met livemuziek) in Gouda (Schouwburg), 7 april in Amersfoort (De Flint).

In The Art of Two presenteert Itzik Galili een reprise van zijn choreografendebuut 'Double Time' uit 1990, naast 'Between L. . .' uit 1995, 'When You See God Tell Him' uit 1995, 'Fragile' uit 1997 en een nieuw werk. Een nieuw duet ook van het duo Roni Haver & Guy Vaizman. Vanavond t/m 1 april in Amsterdam (Theater Bellevue), 3 april in Eindhoven (Stadsschouwburg), 5 april in Sneek (Amicitia).

Amsterdam

Anne Affourtit en Dries van der Post dansen Hiroshima mon amour, gebaseerd op de gelijknamige film van Marguérite Duras over de liefde tussen een Française en een Japanner na de bom op Hiroshima. Regie: Margrith Vrenegoor. Vanavond, vrijdag, zaterdag (première), 5 t/m 28 april in de Studiozaal van de Stadsschouwburg.

In De Brakke Grond op 31 maart en 1 april drie danssolo's van Alexander Baervoets, 'Das Wohltemperierte Klavier' (door hemzelf gedanst), '19:56' (door Nathalie McDonnell) en 'Walden' (door Sarah Chase).

De Melkweg heeft zijn theaterzaal verbouwd en de eerste voorstelling is Alien Nation door Company Local Motion van Hiekyoung Kim en Kurt Koegel, op 30, 31 maart en 1 april.

Het Nationale Ballet met 'Frankenstein, The Modern Prometheus' van Eagling, 'Zoals Orpheus' van Van Schayk en 'Four Sections' van Brandsen, op 30 en 31 maart, 1, 4, 6 en 8 april om 20.15 uur; 2 april om 14 uur in het Muziektheater.

Arnhem

Drie Scandinavische choreografen, Jorma Uotinen, Tero Saarinen en Jens Östberg, lieten zich inspireren door het thema van Shakespeare's 'Midzomersnachtdroom'. MidsummerNightDreams, op 31 maart (première) en 1 april in de Schouwburg.

In ZOOM presenteren drie jonge choreografen hun werk waarin ze de grenzen onderzoeken van dans, theater, film, muziek en beeldende kunst. Met bijdragen van Peter Pleyer, Ashley Russell en David Lakein. Elke voorstelling wordt afgesloten met een statement of debat over dans in Arnhem. Op 4 t/m 8 april in De Oude Foyer.

Rotterdam

Het derde jubileumprogramma van De Rotterdamse Dansgroep bestaat uit nieuw werk van Raymond Esterhuizen, Kory Perigo en Bruno Listopad en een herneming van 'Solo' van Nanine Linning. Dinsdag, woensdag (première), 6 en 7 april in de Schouwburg.

Meer over