DANS

Gonnie Heggen met Looking for Peter, een nieuwe choreografie gebaseerd op het Peter Pan-verhaal, 22 en 23 november in de Utrechtse School, 28 november in het Grand Theatre in Groningen....

Amsterdam

Dansen voor Duchenne: dansers van het Nationale Ballet werken mee aan een benefietgala op 23 november in Krasnapolsky. De dansers worden begeleid door sopraan Roberto Alexander en de bariton Maarten Koningsberger.

Den Haag

Festival Cadance biedt t/m 23 november nog twee premières: Skintrade, een choreografie van Diane Elshout en Frank Handeler (première vrijdag 19.30 uur in Theater a/h Spui), en Questions van Ana Teixidó en Henri van Zanten (première vrijdag om 21 uur in theater Korzo).

Tournee

Korzo Produkties met 'The Rogue Tool' van Paul Selwyn Norton, begeleid door het Asko Ensemble met oude en nieuwe composities van Fred Frith. Groningen (Schouwburg, 29 november), Utrecht (Kikker in het Academietheater, 6 en 7 december), Breda (Chassétheater, 18 december), Amsterdam (Frascati, 19, 20, 21 december), Rotterdam (Lantaren/Venster, 10 en 11 januari), Eindhoven (Plaza Futura, 15 januari), Haarlem (Toneelschuur, 16 januari), Zwolle (Odeon, 28/01), Arnhem (Schouwburg, 29/01), Tilburg (Schouwburg, 12/02). 'De winst zit hem in de vanzelfsprekende manier waarop Norton nu met zijn materiaal omgaat. Het is de esthetiek die geraf-

fineerder is dan ooit.' (Roy van de Graaf)

Kop eraf van De Meekers in de regie van Arthur Rosenfeld. In De Lieve Vrouw, Amersfoort (24 november), tournee wordt vervolgd in maart. 'Het recept is in één zin te vatten: neem alledaagse, herkenbare situaties en overdrijf die zo hartgrondig als je maar kunt.'(RvdG)

Danswerkplaats Amsterdam met My Jester, een choreografie van Anouk van Dijk, 21 november in Tilburg (Vorst), 22 en 23 november in Utrecht (Kikker), 29 november in Amersfoort (Lieve Vrouw). 'My Jester is als een puzzel. Waarom Van Dullemen in zijn 'narrenrol' vleugels draagt, wordt pas begrijpelijk als je terugdenkt aan zijn vallende bewegingen uit deel een. De stukjes kregen niet allemaal zo'n soepele pasvorm. Laten we zeggen dat driekwart van het te vormen beeld compleet werd. Maar dat intrigeert genoeg om de hiaten te vergeten, mede door de krachtige vertolking, die soms oogverblindend is.' (Isabella Lanz)

Raz/Hans Tuerlings staat in Rotterdam met De Reis 4, Ça va pas, het laatste deel van een vierluik, geïnspireerd op 'Reis naar het einde van de nacht' van Louis-Ferdinand Céline, van 20 t/m 23 november (Lantaren/Venster). En op 26 november in Oosterhout (Bussel).

Introdans, ensemble voor de jeugd, met Oliver Twist van Josette Baïz (choreografie) en Les Edmunds (muziek), 24 november in Zaandam (Speeldoos), 27 november in Doetinchem (Amphion), 1 december in Bergen op Zoom (de Maagd), 7 december in Hengelo (Schouwburg), 8 december in Haarlem (Stadsschouwburg), 11 december in Sittard (Stadsschouwburg). 'Dit sociale drama zou zo verplaatst kunnen worden naar het hier en nu: het opgroeien in een probleembuurt. Gelukkig heeft Baïz dat niet gedaan. Ze houdt zich aan de authentieke setting, wat haar er overigens niet van heeft weerhouden dit verhalende dansstuk eigentijds aan te pakken.' (IL)

Opus One met 'Jungle Book'. Op 22 november in Wageningen (Junushoff), op 23 november in Laren (Singer Concertzaal), op 24 november in Rotterdam (theater Zuidplein), op 27 november in Amsterdam (Meervaart), op 29 november in Sneek (theater Amicitia), op 30 november in Helmond ('t Speelhuis). 'Waarin blinkt Opus One nou uit? Niet in de dans en niet in de liedjes. Jungle Book is vooral een effectief verteld verhaal, functioneel ondersteund door muziek en dans. De uitdaging bij Jungle Book zit hem in de vele dierenrollen.' (RvdG)

Meer over