Dansvoorstelling FunkISH is aanstekelijk gezellig

Vijf dansers en vijf muzikanten: aanstekelijke gezelligheid met een vleugje heldenverering. De vijf urban dansers zetten kekke dansnummers neer.

FunkISH Beeld Studio Breed
FunkISHBeeld Studio Breed

Natuurlijk ontbreekt een oogverblindende lichtbatterij niet. Fel schijnen de lampjes richting publiek, flikkerend op het hitsige ritme, een gierende synthesizer en een scratchende dj. We need the funk!, sist beatboxer Abdelhadi Baaddi in de microfoon, nadat hij tijdens zijn moonwalk zijn funkhoedje diep over zijn ogen heeft getrokken. Dance to the music!

Met die oproep opent hij het een uur durende dansconcert FunkISH door vijf muzikanten en vijf dansers van het urban dansgezelschap ISH. In alles ademt FunkISH een welwillende revival van de erfenis van James Brown, een van de meest gesampelde godfathers of soul. Waarom ISH de funk nu nodig heeft? Vooral voor aanstekelijke gezelligheid met een vleug heldenverering, zo lijkt het. Regisseur Marco Gerris neemt geen standpunt in: geen persiflage, kritische blik, provocatie of chronologie. Wel enkele muzikale verrassingen in de cross-overs van muzikant Jörg Brinkmann met elektronische bas en groovy cello. Aan het slot gaat gezamenlijk een vuist omhoog, ter nagedachtenis aan Martin Luther King, die voorbijtrekt in live gesampelde beelden.

Luchtige samples zijn te zien, van documentaires over James Brown, het televisieprogramma Soultrain en optredens van Kool & The Gang, Michael Jackson en funkpionier Bootsy Collins. Allemaal speelgoed in handen van de live sampelende Dj Irie (in 2012 winnaar van de eerste video-dj-battle in Parijs). De vijf urban dansers zetten kekke dansnummers neer. Sommigen zijn ervaren battle-winnaars. Nu is het vooral de hilarische dansclown Patrick Karijowidjojo die met benen van elastiek die dit uurtje Soultrain over de wissels trekt.

FunkISH. Door ISH. Regie: Marco Gerris. 29/10, Dansmakers a/h IJ, Amsterdam. Tournee t/m 3/2.

Meer over