Danser gaf opdracht tot zuuraanval

De aanslag op de Bolsjoj-leider krijgt een dramatische ontknoping.

MOSKOU - Balletdanser Pavel Dmitritsjenko heeft bekend de opdrachtgever te zijn geweest van de aanval op artistiek leider van het Bolsjoj-theater Sergej Filin, 'maar niet zoals het is uitgevoerd'. Ook de dader en een medeplichtige van de zuuraanval bekenden schuld.

Vandaag wordt het drietal voorgeleid en besluit de rechter of ze in afwachting van hun proces in hechtenis blijven. Daarmee heeft het levensechte Bolsjoj-drama van de afgelopen maanden een plotse ontknoping beleefd: alle agenten die betrokken waren bij het onderzoek krijgen een medaille en een topdanser van Ruslands beroemdste theater kan een gevangenisstraf tegemoet zien, maximaal twaalf jaar.

Maar: The show must go on. Woensdag stond Anzjelina Vorontsova, de 21-jarige ballerina die (onbewust) een grote rol lijkt te hebben gespeeld in het drama, nog als soliste op de speellijst van een uitvoering die avond van George Ballanchine's Juwelen.

De solodanser Dmitritsjenko - zelf uit een dansfamilie afkomstig en naar eigen zeggen door zijn moeder op zijn zevende met een Mars-reep verleid om zich bij een balletschool aan te melden - staat bij sommigen bekend om zijn opvliegend karakter. Zo heeft hij op internet eens een genadeloze tirade afgestoken tegen een recensent.

Anderen prijzen juist zijn bevlogenheid en talent. Het afgelopen jaar vierde hij succes met de vertolking van Ivan de Verschrikkelijke in een balletuitvoering van Prokovjevs gelijknamige muziekstuk. Dmitritsjenko zei over zijn rol dat hij 'bereid was alles op te geven om in de huid van Ivan de Verschrikkelijke te kruipen'.

Hij verfde zijn haar, liet zijn baard groeien en gaf hoog op van de tsaar die zijn eigen zoon vermoordde. 'Hij had een sterke persoonlijkheid en we profiteren nog altijd van zijn sterke maatregelen.' Een jaar eerder liet Dmitri-tsjenko zich ontvallen dat 'theater, vooral ballet, in elkaar stort zonder dictatuur', al zag hij zichzelf vooral als losbol - 'noch een carrièremaker, noch een balletfanaat'.

Dmitritsjenko wilde woensdag voor de televisie niets zeggen over de motieven voor zijn handelen en Filin zelf heeft nog niet gereageerd. Maar 'bronnen' uit het theater aarzelden niet die leemte te vullen. Dat Filin vorig jaar de hoofdrol in het Zwanenmeer aan de getalenteerde Vorontsova onthield, zou haar geliefde - Dmitritsjenko -hebben vertoornd. Maar niet alleen hij was boos - ook Vorontsova's leermeester, de beroemde danser Nikolaj Tsiskaridze, ontstak in woede.

Toen Vorontsova zich bij Filin meldde voor de hoofdrol van Odette en Odile, zou deze hebben gezegd: 'Kijk eens in de spiegel, wat voor een Odette ben jij?' Nadat Tsiskaridze dit had gehoord, zou hij over Filin hebben uitgeroepen: 'Laten we eens zien of hij zal ophouden zich in de spiegel te bekijken.'

Met dit soort onbevestigde verhalen in de Russische media diende zich ook de eerste anonieme bron aan die verklaarde dat Tsiskaridze zijn collega Dmitritsjenko op het verkeerde pad heeft gebracht. De directeur van het theater noemde Tsiskaridze al een gevaarlijk 'abces', waarna deze de directeur beschuldigde van een 'Stalin-achtige heksenjacht' tegen hem.

De grote danser uit de Sovjettijd, Michail Lavrovski, verzuchtte woensdag: 'Het is een duistere zaak; het theater verhult alles.'

undefined

Meer over