Dansen in een flipperkast op ritme van verlangen

Pinball and grace..

Mirjam van der Linden

Groningen ‘1, 2, 3 go!’, ‘play and die’, melden de bordjes. Lampjes knipperen, een stellage vormt een extra obstakel. Op een gegeven moment schieten dansers in grote rubberen banden zelf als ballen over de vloer. Pinball and Grace speelt zich af in, jawel, een flipperkast (‘pinball machine’).

Het is een originele vondst van het choreografenduo Guy Weizman en Roni Haver en ontwerper Ascon de Nijs om de acht dansers en zes musici speelbal van hun spel te maken, van hun lust in kicks. Uitgedost in partykleding werpen ze zich vol overgave op elkaar in een chaos aan bewegingsstijlen, van klassiek ballet tot Jackson-disco.

Hun wereld is behoorlijk hysterisch. Bijna net zo pijnlijk leeg als die van de young and beautiful in de populaire schilderijen van Terry Rodgers. Toch is alle ruwe, gejaagde actie ook een zoektocht naar iets subtielers, naar het multi-interpretabele grace. Iedereen is ernaar op zoek, ook de vrouw die ‘ziek van liefde’ door de stad dwaalt, zich opsluit in een biechtstoel van bierkratjes of meedeint op de romantiek van een Italiaanse smartlap.

Wat Pinball and Grace ijzersterk maakt, is de muziek. Slagwerk Den Haag speelt een speciaal gecomponeerd stuk van niemand minder dan Michael Gordon. Dankzij hem schuren de visuele kitsch en kermis tegen een droge, minimalistische muur van kloppend hout. Het is het onderhuidse ritme van de onrust, van het verlangen, dat soms aanzwelt maar altijd broeit.

Het in Groningen gevestigde Club guy & roni, dat schatplichtig is aan de fysieke, theatrale dans van Wim Vandekeybus en Itzik Galili, werkt inmiddels met meerjarige subsidie en toert uitgebreid, ook in het buitenland. Pinball and Grace is een uitgebalanceerde aanwinst.

Mirjam van der Linden

Meer over