Dansduet over verbod op reizen leent zich meer voor klaslokaal

Jeugdtheaterfestival Noord-Holland 1998. Danstheater Arena. Duet Zagreb van Kim van der Boon. Gezien: zondag 22 februari, Schouwburg Gooiland, Hilversum. Herhaling: vandaag in Alkmaar (De Vest) en 27 februari in Purmerend (De Purmaryn)....

Ze zouden zussen kunnen zijn met hun bijna identieke lengte, bouw en gezichtslijn. Bovendien hebben ze dezelfde Oost-Europese klassieke dansachtergrond. Maar in één aspect verschillen Ilijana Pirel en Tamara Krsek wezenlijk van elkaar. De eerste verbleef tijdens de Balkancrisis in Kroatië, de ander vertrok naar de dansacademie in Brugge. Pirel heeft dus de oorlog in de benen, Krsek niet.

Over dat verschil gaat Duet Zagreb - na Zürich, Amsterdam en nog een paar Europese steden de zesde 'halte' van de duettenreeks van Danstheater Arena met als centraal thema 'op reis of op de vlucht zijn'. Ditmaal wil choreografe Kim van der Boon laten zien wat er gebeurt wanneer twee vriendinnen, van wie de één niet heeft kunnen reizen en de ander wel, elkaar weer op geboortegrond ontmoeten.

Niet dat Kresk en Pirel hun levensverhaal dansen; voor deze voorstelling, die ze onder leiding van jeugdtheatermaker Ivica Simic ook in voormalig Joegoslavië gaan dansen, wisselen ze van rol: Kresk danst de thuisblijver, Pirel de reiziger. Tijdens de komende voorstellingen in Nederland worden de rollen overgenomen door dansers van Arena zelf.

Om een benauwde naoorlogse sfeer op te roepen, kiest Van der Boon voor een grote tafel als dansplatform: de tafel is Kroatië, de vloer de vrijheid. De bewegingen van de in nuffig katoen gestoken vrouwen komen tijdens de half uur durende voorstelling nauwelijks los van het houten meubel.

Soms werkt dat beklemmend, bijvoorbeeld wanneer de thuisblijver haar territorium verdedigt; soms is het saai omdat de drive van dans zo geen kans krijgt. De choreografie voor publiek vanaf vijf jaar leent zich dan ook veel meer voor een klassenstuk met educatief gesprek na afloop over 'het niet mogen reizen' dan als voorstelling op zichzelf. Want in het theater verliest de intieme setting haar dreigende uitwerking.

Wel is het bijzonder dat Danstheater Arena met deze duettenreeks het gesprek over jeugddans een internationaal karakter wil geven. De organisatie wil het Nederlandse jeugdtheater (waaronder dans) afzetten tegen de ontwikkelingen in het buitenland. Organisator Henk Schoute: 'We denken in Nederland hoogstaand jeugdtheater te maken. Maar hoe kunnen we dat zeggen, als we geen idee hebben wat er in het buitenland gebeurt?'

Annette Embrechts

Meer over