Dankzij krulsnor bekendste gezicht van de Wallen

Als marktkoopman op de Albert Cuyp had hij de bijnaam Joop Sinas, als portier op de Wallen heette hij Joop Snor. Joop Staarthof oefende beide beroepen vol passie uit.

Joop Staarthof. Beeld
Joop Staarthof.Beeld

Hij was het visitekaartje van de Amsterdamse Wallen. Vanwege zijn fraaie krulsnor en perfecte outfit van Engelse gentleman was hij ook een van de meest gefotografeerde. Lachende, verlegen, opgelaten toeristen die in de avond door de roze buurt van Amsterdam kuierden, konden op die manier toch een keurig kiekje voor thuis maken.

Joop Staarthof, bijgenaamd Joop Snor, stond dertig jaar als portier voor het infameuze Casa Rosso aan de Oudezijds Achterburgwal - het epicentrum van de Wallen. Staarthof vond het prachtig, zo zegt zijn zoon Cor Staarthof, 'hij wilde buiten zijn en hij hield van mensen en vooral mooie vrouwen'.

Staarthof overleed onverwacht op 23 januari in de Amsterdamse wijk Osdorp, waar hij met zijn zoon naar Ajax had zitten kijken. Ondanks zijn hoge leeftijd en zwakke hart leek hij gezond. Opeens zakte hij in elkaar: 112 werd nog gebeld, maar op weg naar het ziekenhuis blies Joop zijn laatste adem uit.

Ontroerend

Hij is 97 jaar geworden. Acht jaar geleden stopte hij pas met wat van zijn werk zijn passie was geworden. 'Weet je', zegt Cor, 'dat zijn kleinzoon vorige week een telefoontje kreeg van een moeder. 'Dank je opa dat hij mijn dochter eruit heeft gehaald.' Wij weten niet om wie het ging. Maar het was een ontroerende reactie.' Dat betekende niet dat Joop tegen prostitutie was. Hij werkte graag voor de seksbazen. Hij was alleen tegen gedwongen prostitutie.

In vol ornaat stond Joop voor de deur van Casa Rosso en haalde in kapiteinspak met een bootje de klanten op bij de luxehotels van de hoofdstad, zodat ze voor 40 euro per persoon konden kijken naar een erotische show, inclusief twee drankjes.

Groente

Joop Staarthof werd geboren in een familie van groenteventers in de Spaarndammerbuurt. Voor de oorlog ging hij de huizen langs met appels, kool en aardappelen, net als de andere vijf kinderen uit het gezin. In de Tweede Wereldoorlog kon hij net het hoofd boven water houden. Uiteindelijk kon hij een groentezaak beginnen op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Mercatorstraat. Hier werden zijn vier kinderen geboren.

Later verhuisde Staarthof met zijn gezin naar een nieuwe, grotere zaak aan de Pieter Baststraat en werd hij marktkoopman in zuidvruchten op de Albert Cuyp. Dat was toen zijn lust en zijn leven. Voor zeven uur vertrok hij al van huis met sinaasappels, citroenen en manderijnen. Meteen begon hij luidruchtig zijn waar aan te prijzen. Omdat vele Amsterdammers op dat tijdstip nog op één oor lagen, werd hem veelvuldig te verstaan gegeven wat zachter te doen. Maar daar trok hij zich niets van aan. Op de Albert Cuyp bracht hij de sinaasappels aan de man door ze door te snijden en uit te knijpen om te laten zien hoe sappig die wel niet waren. 'Kraantje lek', noemde hij dat. Dat leverde hem op de Albert Cuyp de bijnaam Joop Sinas op.

Zwarte Joop

Zijn marktraam werd weggesaneerd toen Joop Staarthof 58 was. Hij wilde nog niet stoppen met werken. Daarnaast was zijn echtgenote al op haar 48ste overleden. Hij kende toevallig de roemruchte Maurits de Vries, bijgenaamd Zwarte Joop, die op de Wallen een gokpaleis met erotische shows exploiteerde en toentertijd de bekendste naam was van de Amsterdamse penoze. 'Ze waren vier handen op een buik', zegt Cor Staarthof. Joop Sinas werd Joop Snor. Ook nadat De Vries de zaak overdeed, bleef Joop Casa Rosso trouw.

Joop was een vertrouwd gezicht op de Wallen, gerespecteerd door de pooiers, de dealers en zeker ook door 'de meisjes'. In 1997 kreeg hij van Casa Rosso een bronzen standbeeld.

Tot zijn dood bleef hij wonen in Osdorp, waar zijn zoon Cor, bijgenaamd Cor Kip, lang zijn eigen poeliersbedrijf had.

Meer over