Daniel Kehlmann, Susan Faludi en Mike Nichol

Vijf verhalen van Erasmusprijs-winnares A. S. Byatt, de nieuwe Daniel Kehlmann, de Kaapstadtrilogie, een gepensioneerde detective en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Zijne majesteit de koning zal in het Paleis op de Dam in Amsterdam op 8 december de Erasmusprijs uitreiken aan de 80-jarige schrijfster A.S. Byatt, sinds 1999 reeds Dame of the British Empire. Een goede aanleiding om Little Black Book Of Stories, haar bundeling van vijf lange verhalen uit 2003, te laten vertalen door Saskia van der Lingen: Klein zwart verhalenboek opent met het verhaal over twee meisjes die in een bos een eng Ding zien, dat groot en stinkend alles vermorzelt wat op zijn pad komt. Jaren later komen de vrouwen erop terug. Nooit hebben ze het iemand verteld. Niemand zou ze geloven. Maar ze hebben het Ding gezien.

De bejaarde ex-politica Katharina Mercedes Donker is niet enthousiast als ze een brief krijgt van een gepromoveerde 'frisse meid' die haar biografie wil schrijven en om haar medewerking vraagt. 'Als ze hier op de stoep staat, kom ik schietend naar buiten'. In Aan het eind van de dag, de nieuwe roman van Nelleke Noordervliet, die morgen 71 jaar wordt, neemt de weerspannige 'Kat' haar eigen leven door, terwijl haar biografe zonder haar medewerking verder gaat.

null Beeld
Beeld

Vrijdag sprak voormalig Duits wonderkind Daniel Kehlmann (1975) de Van der Leeuw-lezing uit in Groningen, vandaag gaat hij daar met Arnon Grunberg in gesprek tijdens het festival Het grote gebeuren. Josephine Rijnaarts vertaalde Kehlmanns jongste novelle als Je had moeten gaan, over een stel met kind in een vakantiehuis in de bergen dat niet pluis blijkt te zijn.

In 2004 krijgt de journaliste Susan Faludi een opmerkelijke e-mail van haar 76-jarige Hongaarse vader, die ze al een kwarteeuw niet meer heeft gesproken. 'Ik heb een interessant nieuwtje voor je. Ik heb besloten dat ik er genoeg van heb door het leven te gaan als de agressieve macho die ik vanbinnen nooit ben geweest. Slot van het bericht: 'Groetjes van je ouder, Stefánie.' In de donkere kamer heet het boek, vertaald door Patricia Piolon en Astrid Staartjes, waarin Faludi terugblikt op het leven van haar vader, die net als zijn landgenoot Houdini een ontsnappingskunstenaar was.

Eindelijk weer een nieuw deel in de Meulenhoff Schatkamer van literaire meesterwerken: De fikser, van de Joods-Amerikaanse schrijver Bernard Malamud (1914-1986). In 1967 werd Malamuds vierde roman, over de joodse overlevingskunstenaar, klusjesman en Spinozist Jacov Bok, bekroond met de National Book Award en de Pulitzerprijs. In 1968 volgde de verfilming met Alan Bates en Dirk Bogarde. Uit het nawoord van gastcurator Arjan Peters: 'Zelfs als hij moedeloos is, en verveeld, en bang dat hij krankzinnig wordt, geeft Bok nooit zijn verstand aan de radeloosheid prijs (...) Heel rustig, alinea voor alinea, wekt Malamud steeds dieper medeleven en oprechter bewondering voor de geplaagde piekeraar wiens welslagen gedurende deze zwartste periode uit zijn barre leven uitsluitend uit zijn optimistische bijnaam lijkt te bestaan.'

null Beeld
Beeld

Black Heart is het laatste deel in de keiharde Kaapstadtrilogie van de Zuid-Afrikaanse schrijver Mike Nicol. De voormalige wapenhandelaren Mace Bishop en Pylon Buso, beiden met een duister verleden in de jaren van de apartheid, beschermen in en rond Kaapstad rijke toeristen tegen onverlaten. Dat lukt ze niet altijd, ondervindt een Amerikaans echtpaar dat in lokale casino's wil investeren. Daarnaast lopen er nog allerlei lijntjes door uit de eerste twee boeken, Payback en Killer Country, zoals de vete tussen Bishop en de 'mooie en onheilspellende' Sheemina February. Black Heart is weliswaar los te lezen, beter is het om eerst de andere delen van de trilogie te lezen. Dat zal bepaald geen straf zijn, want Nicol doet niet onder voor die andere grootheid onder de Zuid-Afrikaanse thrillerschrijvers, Deon Meyer.

null Beeld
Beeld

In Over de grens gaat de in Los Angeles net met pensioen gestuurde rechercheur Harry Bosch een klusje klaren voor zijn halfbroer, advocaat Mickey Haller. Dat doet Harry, net als de meeste andere politiemensen, niet graag, werken voor de verdediging, maar voor 'Lincoln Lawyer' Haller maakt hij een uitzondering. Het gaat om een moord op een vrouw en al snel blijkt dat er binnen het politiekorps van L.A. het nodige mis is. En dan heb je natuurlijk de poppetjes aan het dansen. Opnieuw een prima thriller over Bosch en Haller van routinier Michael Connelly - de man schrijft eenvoudigweg geen slechte boeken. Volgende week verschijnt in de VS overigens alweer een nieuwe 'Harry Bosch', het 19de deel in de reeks, met de titel The Wrong Side of Goodbye.

Meer over