Danica Patrick schrijft racegeschiedenis

Danica Patrick wist de Daytona 500 zondag niet te winnen, maar al voor de start van de belangrijkste autorace in de VS schreef de coureur geschiedenis. Ze was de eerste vrouw bij een Nascar-race die de wedstrijd begon vanaf de poleposition - de eerste startplek.

NEW YORK - Dat deed Patrick (30) door vorige week een kwalificatieronde met 315 kilometer per uur te rijden, vlugger dan al haar mannelijke tegenstanders. 'Ik was tenminste de snelste man', grapte Jeff Gordon, die als tweede startte.


Jimmie Johnson was zondag de winnaar. Patrick eindigde als achtste.


Nascar is een van de populairste sporten in de VS. In 'gewoon' ogende, razendsnelle auto's rijden veertig coureurs vijfhonderd rondjes: 805 kilometer in ruim drie uur. Hevige, soms dodelijke crashes zijn aan de orde van de dag en er gaan grote bedragen om in de sponsoring en televisierechten.


De 'Daytona 500' in Daytona Beach (Florida) wordt de 'Great American Race' genoemd: met de winst krijgt een coureur een ereplaats in de race-geschiedenis. Zaterdag werd op hetzelfde circuit een kortere wedstrijd gehouden, waarbij een zware botsing tientallen gewonden op de tribune tot gevolg had. Wrakstukken vlogen over het beschermende hek heen en raakten toeschouwers.


Zondag werd er desondanks gewoon gereden. Er keken nog miljoenen mensen meer dan gebruikelijk naar de live uitgezonden race, om te zien of Patrick de belofte van de poleposition waar kon maken: de gedroomde zege van een vrouw in de sport die vooral door mannen wordt beoefend en bekeken.


Patrick had vooraf al geprobeerd om de verwachtingen te temperen; slechts een kleine minderheid van de eerste starters wint de wedstrijd. Dat kon de opwinding in de Amerikaanse media de voorbije week niet verhinderen. 'Danica Patrick kan autoracen en sport voor altijd veranderen', oordeelde dagblad USA Today. 'Weinig spreekt meer tot de verbeelding dan het eeuwenoude verhaal van de strijd tussen de seksen.'


Voor Nascar komt Patrick, die net een jaar meedoet, als een geschenk uit de hemel. De kijkcijfers en verkoop van gesponsorde producten dalen al vijf jaar. Maar momenteel vliegen de Danica Patrick-spullen de deur uit op speciale websites zoals fanatics.com.


Patrick doorbreekt als vrouw al jaren barrières. Ze begon als kind in de kleine, open go-karts. Patrick bleek talent te hebben. In 2005 maakte ze haar entree in de Indy Car Series, een soort Formule 1, waarbij de wagens net als bij Nascar honderden ovalen rondjes rijden. Patrick wist in 2008 als eerste vrouw de legendarische Indianapolis 500 te winnen, waarmee ze definitief doorbrak.


Ze kreeg goede contracten bij topteams, alsmede miljoenendeals met sponsoren. Maar het zijn niet alleen haar prestaties op het asfalt die aandacht trekken.


Hoewel ze zichzelf heeft omschreven als 'tomboy' (een jongensachtig meisje), besteedt de topcoureur veel aandacht aan haar uiterlijk. Dat weten veel Amerikanen, omdat ze geregeld in aanzienlijk minder dan haar groene racepak verschijnt in de sport-, mannen- en modebladen. Met golvend haar, in sexy lingerie siert ze de tijdschriftomslagen.


Meer over