Dance

*****..

Nergens vervelend
Nightmares on wax: Thought so. Warp/ Rough Trade

Nergens vervelend
Toen downtempo muziek nog gewoon lounge heette, vertegenwoordigde Nightmares on wax de eredivisie. Al sinds begin jaren negentig brengt de Schotse producer en Warp-veteraan George Evelyn wiegende triphop met samples van funk, soulvocalen en hiphop breakbeats. Destijds werd Nightmares on wax gelauwerd om de innoviteit van hun muziek; dat zal met de vertrouwde benadering op Thought So niet gebeuren. Het wordt nergens vervelend, maar Thought So evenaart niet het gevoel van vroeger.

Ageren tegen corrupte regeringen
*****

Ageren tegen corrupte regeringen
Thievery Corporation: Radio Retaliation. ESL/ Rough Trade

Ageren tegen corrupte regeringen
Thievery Corporation vertegenwoordigt de Amerikaanse tak van de downtempomuziek. Op hun vijfde album blijven ze trouw aan hun vaste formule: relaxte dub aangevuld met een multicultureel muzikaal rondje, dit keer met gastbijdragen van onder meer sitarspeelster Anoushka Shankar, Femi Kuti en Seu Jorge. Het duo toont hun politiek engagement door te ageren tegen oorlog en corrupte regeringen. Een routineuze aanpak misschien die het achtergrondmuziekniveau overstijgt met mooie nummers als bijvoorbeeld Beautiful Drug.

Atmosferisch en verstild
*****

Atmosferisch en verstild
Alias: Resurgam. Anticon/ Konkurrent

Atmosferisch en verstild
Brendon Whitney combineert op beheerste wijze het dynamische van zware hiphopbeats- en breaks met complexe ritmepatronen en mooie melodieën tot atmosferische verstilde downtempo nummers. Het klinkt alsof Prefuse 73 en Boards of Canada samen gejamd hebben. Intrigerend album met warme harmonieën in afwisselende subtiel gelaagde tracks.

Atmosferisch en verstild
Sasja Kooistra

Meer over