Damesduo en absurdistische Belg moeten Wim Sonneveldprijs delen

Het duo Dames voor na vieren en de Vlaamse cabaretier Wouter Deprez zijn winnaar geworden van de Wim Sonneveldprijs. Net als bij de Annie M.G....

Hanneke Drenth en Anne van Rijn (Dames voor na vieren), studenten aan de Koningstheaterakademie in Den Bosch, werden door de jury onder leiding van Hijlco Span theaterpersoonlijkheden genoemd, terwijl het absurdisme van Deprez werd geprezen.

De finale had een behoorlijk niveau en bood een aardig beeld van de enorme verscheidenheid binnen het huidige cabaret. Dames voor na vieren halen in het programma Kroost op vrolijke, koddige en soms schrijnende manier de verhouding moeder-dochter door de mangel.

Zelfs met een hele korte aanloop tonen ze heel treffend de wanhoop van een ogenschijnlijk kille moeder. Korte scs en liedjes die aan een traditionele revue doen denken, inclusief de wat overdreven mimiek, maar met de snelheid en hardheid die bij deze tijd past.

De Vlaming Wouter Deprez past in het genre waar de Belgische kleinkunst inmiddels vermaard door is geworden: het absurdisme, waarbij slechts met de grootst mogelijke moeite een kop en een staart kan worden ontwaard. Dit seizoen werden wij al verrast door zijn landgenoot Wim Helsen, maar Wouter Deprez mag zijn zeker niet minder begaafde broertje worden genoemd. Een hoop onzin, waar toch wel degelijk een bodem in zit.

De derde finalist Kaal bestaat uit vier uitstekende muzikanten (gitarist Jean-Louis Goossens kan zo zijn eigen gypsy-band oprichten) en Sven Budding, een zanger zonder haar, en dat in de dubbele betekenis van het woord. Op zijn zolderkamer hoort hij aan de linkerkant een baby huilen en rechts is een oudere man hoorbaar bezig met zijn speelgoedtrein. Daar tussenin bevindt zich de zanger met zijn piano, die door een innerlijke dwang constant liedjes moet schrijven. Vooral over vrouwen die hij niet heeft: lieve, lelijke, afstandelijke en ongelukkige.

Loes Luca, de presentatrice van de avond, maakte in haar aankondigingen gehakt van het lachgrage cabaret. Zij raadde de jury aan in ieder geval niet voor Kaal te kiezen, omdat er dan meteen weer vijf cabaretiers bijkomen. Met de uitverkiezing van drie echte talenten kan echter niemand treurig zijn.

Meer over