Nieuwscoronacijfers

Daling van besmettingen in landen met nieuwe varianten

De drie landen waar een nieuw besmettelijk virus als eerste is gesignaleerd, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië, zijn erin geslaagd het aantal besmettingen toch weer te laten dalen.

In Brazilië, waar de Amazonevariant vandaan komt, blijven de besmettingen ook binnen de perken. Beeld REUTERS
In Brazilië, waar de Amazonevariant vandaan komt, blijven de besmettingen ook binnen de perken.Beeld REUTERS

In het Verenigd Koninkrijk waar de Britse variant in december werd vastgesteld, zijn de besmettingen al sinds begin januari aan het dalen. Sinds de hoogste stand is het aantal geregistreerde besmettingen met driekwart afgenomen, en omgerekend per inwoner ruwweg op hetzelfde niveau als in Nederland uitgekomen.

In Zuid-Afrika zijn de besmettingen evenzeer al enige weken aan het dalen. Er bestaat wel twijfel of de Zuid-Afrikaanse variant goed bestreden kan worden met sommige vaccins. In Brazilië, waar de Amazonevariant vandaan komt, blijven de besmettingen ook binnen de perken. De uitbraak in de al eerder getroffen stad Manaus lijkt ook geluwd. De Britse, Zuid-Afrikaanse en Amazone-variant is inmiddels in tientallen landen opgedoken.

Japan begint pas deze week met vaccineren

In Japan is nog geen enkele vaccinatie toegediend. Pas dit weekeinde kwam de goedkeuring van het Pfizer-vaccin rond, ruim twee maanden na het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook de Europese Unie was veel sneller met goedkeuring van het Pfizervaccin. Inmiddels hebben de Britten al 21 procent van de bevolking een eerste dosis toegediend. De VS hebben al 15 doses per 100 inwoners toegediend, de landen van de Europese Unie komen gezamenlijk op 2 per 100. Japan hoopt de komende week de eerste vaccins toe te dienen.

Aantal gemelde coronabesmettingen blijft dalen

Het aantal besmettingen in Nederland lijkt nog altijd een dalende trend te vertonen. Na de sluiting van de teststraten een week geleden (vanwege het weer), was het aantal registraties veel lager. Normaal gesproken is het handig om vooral naar de besmettingen van een hele week te kijken – hieruit blijkt dat het aantal besmettingen afgelopen week met 14 procent is gedaald.

Door de uitval van testen aan het begin van vorige week is het ook nuttig om onderlinge dagen te vergelijken. Aan het einde van de week leek er sprake te zijn van een inhaaleffect. De meldingen op vrijdag en zaterdag waren daardoor hoger dan de meldingen op de zaterdag en vrijdag de week daarvoor. De 3.497 besmettingen van zondag blijken echter weer lager te zijn dan de 3.934 van de zondag daarvoor. De bezetting in het ziekenhuis daalde in week tijd met 6 procent.

Lees verder:

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over