Daling op Wall Street zet door, forse verliezen in Frankfurt

Stemming

De stevige koersdalingen vrijdagavond op Wall Street kregen maandag een vervolg. De belangrijkste beursgraadmeters deden een flinke stap terug. Na de derde verliesbeurt op rij op Wall Street is de S&P 500 de winst van dit jaar weer kwijt.

Indices

In Amsterdam sloot de de AEX-index 0,8 procent lager, de MidKap verloor eveneens 0,8 procent. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 1,1 tot 1,9 procent lager de handel uit. De Dow-Jonesindex sloot 1 procent lager, de S&P 500 daalde 1,1 procent en technologiegraadmeter Nasdaq viel 1,2 procent terug.

Duitsland

De forse koersverliezen in Frankfurt zijn opvallend. Maandag bleek dat de Duitse industriële productie in februari sterker is gestegen dan verwacht. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING wijzen de cijfers erop dat de Duitse economie in het eerste kwartaal stevig verder is gegroeid.

Altice

Kabelbedrijf Altice, nieuwkomet op de Amsterdamse beurs stond de hele dag ruim in de plus en sloot uiteindelijk op een winst van 11,5 procent. Afgelopen weekeinde kwam Altice als overwinnaar uit de overnamestrijd rond SFR, de mobiele divisie van het Franse mediaconcern Vivendi. Altice betaalt 17 miljard in contanten en aandelen en troeft daarmee het eveneens geïnteresseerde Franse bouw- en telecomconcern Bouygues af. Bouygues verloor in Parijs 6 procent, terwijl Vivendi 0,3 procent vooruitging. Numericable, de Franse kabeldochter van Altice waarmee SFR zal worden samengevoegd, eindigde met winst van bijna 15 procent.

Betonfusie

In Zürich en Parijs verwerkten beleggers de fusieplannen van de Zwitserse cementfabrikant Holcim (plus 1,6 procent) en zijn Franse branchegenoot Lafarge (plus 2,6 procent). Door de fusie ontstaat het grootste cementbedrijf ter wereld, met een gezamenlijke omzet van bijna 30 miljard euro.

Pillen

Farmaceut Mallinckrodt wil branchegenoot Questcor inlijven en legt daarvoor 5,6 miljard dollar (4,1 miljard euro) in contanten en eigen aandelen op tafel. Beleggers hielden nog een slag om de arm. Het aandeel Questcor steeg bijna 19 procent maar bleef met 80,58 dollar ruim onder de geboden prijs van 86,10 dollar. Mallinckrodt leverde 2,5 procent in.

undefined

Meer over