Nieuws

Dalende cijfers en minder strenge regels: de tweede coronaherfst begint heel anders dan de eerste

De besmettingscijfers dalen en de anderhalve meter afstand is niet meer verplicht. Een jaar geleden werden de regels juist strenger, maar liepen de ziekenhuizen toch vol. De tweede herfst in de ban van het coronavirus is in veel opzichten het tegenovergestelde van de eerste.

Bezoekers van theater in Amersfoort gaan na de voorstelling gefaseerd zaal uit, oktober vorig jaar. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bezoekers van theater in Amersfoort gaan na de voorstelling gefaseerd zaal uit, oktober vorig jaar.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Deze week zijn in Nederland opnieuw minder besmettingen gemeld dan de week ervoor, maar de afname gaat minder snel. De afgelopen twee dagen neemt het weekgemiddelde zelfs weer iets toe. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. In de afgelopen week zijn 11.760 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, 12 procent minder dan vorige week. Op dinsdag meldde het RIVM 1.739 besmettingen, iets meer dan de 1.665 van precies een week eerder. Dit is nog steeds heel anders dan vorig jaar: toen steeg het aantal meldingen eind september snel, met zo’n 50 procent per week.

Ook qua regels is deze septembermaand het tegenovergestelde van september 2020. Afgelopen weekeinde verdween de verplichte anderhalve meter afstand. Vorig jaar werden op 29 september juist de regels aangescherpt. Het advies was toen om maximaal drie bezoekers thuis te ontvangen, cafés en restaurants moesten om 10 uur ’s avonds sluiten. Deze regels bleken de opmaat voor een winter in lockdown. Omdat de grens van de ic-capaciteit in zicht kwam, besloot het kabinet steeds strengere maatregelen te treffen. Nu, in de tweede coronaherfst, zien de cijfers er heel anders uit. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 475 coronapatiënten, een week eerder nog 578. Vorig jaar waren rond deze tijd bijna 700 patiënten met covid-19 opgenomen, en twee weken later al 1.500. Een eventueel effect van de huidige versoepelingen is op zijn vroegst komende week in de besmettingscijfers te zien, en pas enige tijd daarna in het ziekenhuis. Zo’n toename als die van vorig jaar is echter niet waarschijnlijk. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat zowel de opnamecijfers als de ziekenhuisbezetting de komende tijd verder zullen dalen.

Het grote verschil met een jaar geleden: van de volwassen bevolking in Nederland is nu 82,4 procent volledig gevaccineerd. Bij 12- tot en met 17-jarigen kreeg inmiddels 52 procent twee prikken. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat van de personen met een positieve testuitslag in september 30 procent volledig was gevaccineerd. Hoewel de meerderheid van de Nederlandse bevolking inmiddels gevaccineerd is, maken zij minder dan de helft van het aantal besmette personen uit. Ook lopen gevaccineerden als zij toch besmet raken veel minder kans op ernstige symptomen of overlijden. De kans om op de intensive care terecht te komen is voor volledig gevaccineerden 33 keer zo klein, zo berekende het RIVM vorige maand.

Vorige week lieten 146 duizend personen zich testen bij de GGD’s, 9 procent minder dan een week eerder. In september 2020 waren de wachttijden bij de teststraten zo lang dat zorgmedewerkers voorrang moesten krijgen. Nu loopt het juist storm bij het ‘testen voor toegang’. Bijna 187 duizend Nederlanders gingen de afgelopen week naar een testcentrum om een coronatoegangsbewijs te krijgen, drie keer zoveel als een week eerder. Bij 200 van de toegangstesters bleek de test positief. Alleen al op zaterdag, de dag waarop een coronabewijs verplicht werd in de horeca, werden 108 duizend testafspraken gemaakt. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Open Nederland, die in opdracht van het ministerie van VWS de testafspraken faciliteert. In de eerste week van juli was het aantal toegangstesten nog veel hoger, ruim 350 duizend. Op dat moment hadden veel, vooral jongere, Nederlanders nog niet de kans gekregen zich volledig te laten vaccineren.

Meer over