NieuwsVoorziening dak- en thuislozen

Daklozen mogen in de opvang vanwege aangescherpte coronamaatregelen

Gemeenten mogen alle daklozen de komende twee weken een slaapplek aanbieden, ook degenen die daar normaal gesproken geen recht op hebben. Daarnaast moeten er inlooplocaties komen, waar dak- en thuisloze mensen overdag kunnen opwarmen, een maaltijd krijgen en naar de wc kunnen gaan. 

In Rotterdam wordt de Maassilo tijdelijk gebruikt als opvanglocatie.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

In deze (nacht)opvang zijn tijdelijk ook (Oost-Europese) daklozen welkom die doorgaans buiten de regelingen vallen. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen roept staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gemeenten op de voorzieningen zo snel mogelijk te realiseren. De uitbreiding van de opvang geldt vooralsnog voor twee weken, de periode van de aangescherpte lockdown. Tijdens de eerste coronagolf in maart was een vergelijkbare regeling van kracht.

Winterkouderegeling

Door de oproep van staatssecretaris Blokland gaat feitelijk de winterkouderegeling vervroegd in, die sinds eind 2019 bestaat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Als volgens de weersverwachting de gevoelstemperatuur tot onder het vriespunt daalt, worden extra bedden geregeld voor daklozen, zodat niemand op straat hoeft te slapen.

Vanwege het snel gestegen aantal coronabesmettingen had onder meer het Rotterdamse stadsbestuur bij het kabinet aangedrongen om opvang nu al toe te staan. De maatschappelijke opvang mag meer dan dertig mensen opnemen, maar er moet wel 1,5 meter afstand tussen de bedden zijn.

Bij een uitbraak in een maatschappelijke opvang moet de hele locatie in quarantaine. Om spanningen en conflicten te voorkomen, wordt gemeenten aangeraden om verspreid over de regio meerdere locaties te organiseren waar mensen in quarantaine kunnen.

Maassilo

Normaal gesproken maken gemeenten gebruik van extra winterbedden bij de reguliere nachtopvanglocaties. Dat is nu op veel plekken niet mogelijk, omdat er onvoldoende afstand kan worden gehouden. Daarom wordt in Rotterdam tot uiterlijk 1 april 2021 de Maassilo gebruikt. De silo, die gewoonlijk wordt gebruikt voor dance-events en popconcerten, heeft een capaciteit van 100 tot 130 slaapplekken.

De Rotterdamse wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid en Zorg) verwacht dat vooral (zorgmijdende) buitenslapers en niet-rechthebbenden, onder wie veel Oost-Europese migranten, van de regeling gebruik zullen maken. Om overlast te voorkomen voor de buurt, mogen de dak- en thuislozen niet zelfstandig naar de Maassilo komen. Ze worden vanaf een centrale verzamelplaats in het centrum met busjes daarheen vervoerd en weer teruggebracht. 

Lees ook

Binnen slapen? Dan wel terug naar Polen
De meeste Oost-Europese buitenslapers in Rotterdam kunnen niet terecht in de reguliere daklozenopvang. Toch zoeken politie, handhavers, gemeente en hulporganisaties samen een oplossing: werk of terugkeer naar Polen. Op pad met handhavers en politie in het Zuiderpark. 

‘Waanzin!’ Hoe Bas Timmer uit Enschede ‘Next Generation Leader’ van Time werd
Bas Timmer (30) bedacht de Sheltersuit, een jas met aanritsbare slaapzak voor daklozen en vluchtelingen. Net nu hij in New York op de koffie gaat bij steenrijke filantropen, hijst het Amerikaanse weekblad Time hem op het schild. 

Meer over