Dak boven je hoofd

Hoe zit het met de bioscoop als zomervermaak? We vragen het filmpresentator en ex-filmprogrammeur Jac. Goderie.

JULIEN ALTHUISIUS

Traditioneel is de zomer helemaal niet zo'n filmseizoen in Nederland. Want een wisselvallig klimaat, nietwaar - als het dan lekker weer is, heb je wel wat beters te doen dan binnen je vertier zoeken. Althans: tot een jaar of tien, vijftien geleden, vertelt directeur Ron Sterk van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten: 'De zomer was altijd de slechtste periode voor de bioscoop. Dat is echt totaal veranderd. Want nu begint het blockbusterseizoen vanaf mei. Dat is dit jaar iets anders omdat een aantal grote releases wordt uitgebracht na het EK voetbal. Maar dan gaat het los in de bioscopen en komen de grote titels: vooral veel familie- en spektakelfilms.'

'De zomer is nu naast de Kerst de topperiode geworden. Dat is een gevolg van de opkomst van de dvd en de piraterij. Ons releaseschema was vroeger dat de films een paar maanden na Amerika in Europa uitkwamen. Maar dan kreeg je dus problemen met parallelimport van dvd en piraterij. En daardoor is het steeds meer 'day & date'-release geworden over de hele wereld. De Verenigde Staten, Canada en Europa zitten met releasedata heel dicht op elkaar of hebben zelfs dezelfde datum. Dat komt ook doordat de marketing wereldwijd is geworden.' En daarmee heeft Nederland een traditioneel Amerikaans fenomeen geïmporteerd: de summer movie, omdat daar juist in de zomer hard wordt geconcurreerd om de bezoekers - die hebben vrije tijd en zijn, in staten waar het in de zomer gegarandeerd heet is, op zoek naar verkoeling. Bioscopen behoorden vroeger tot de eerste vermaakpaleizen waar de airco stond te snorren.

En toch is een regenbuitje in Nederland nog steeds goed voor het bioscoopbezoek, weet Jac. Goderie, die je met een loopbaan van presentator tot filmprogrammeur kan betitelen als filmliefhebber. 'Als je echt kletsnat wordt als je buiten loopt, dan zitten de bioscopen vol. Wat moet je anders? En wat is er zo goedkoop als de bioscoop? Ook niets meer toch? Je kunt niet eens gezellig een avondje naar de kroeg of je bent weet-ik-hoeveel kwijt. Het is een van de goedkoopste vormen en een van de meest professionele vormen van entertainment. Mits je een goede film hebt natuurlijk.'

En? Zijn die er?

Zelf kan ik bijna niet wachten op Magic Mike, het moge duidelijk zijn waarom.

Nee hoor. Waarom?

Een film van Steven Soderbergh over mannelijke strippers. De trailer ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Eindelijk een film die eigenlijk voor vrouwen bestemd is, maar waar je zelf ook van kan genieten. Hoe vaak komt dat nou voor? Naar mijn smaak niet vaak genoeg. Dus ik ben heel benieuwd naar die film. En dat is gewoon nergens anders om dan puur om lust.

Wat is het grootste verschil tussen de Nederlandse en Amerikaanse markt?

Juist in Amerika heb je grote plaatsen - en dan heb ik het niet over New York of Los Angeles - waar het aanbod van entertainment vele malen minder is dan bijvoorbeeld hier in Amsterdam. Daar heb je eigenlijk alleen de bioscoop. Daarnaast leeft film in Amerika als in geen enkel land.

Merken wij daar nog wat van in Nederland?

Als een film zoals de nieuwe Spiderman of de nieuwe Batman in Amerika in première gaat, komt hij ook gelijk uit in Europa. Dat is vanwege de angst dat zo'n film anders in no-time wordt gedownload en clandestien verder gedeeld wordt op internet. Dus het grote voordeel dat in Amerika zo'n blockbuster in première gaat, is dat wij er hier in dit land ook meteen van kunnen genieten.

Om zo veel mogelijk te verdienen hoopt de filmindustrie dus eigenlijk op slecht weer.

Het weer moet ons wel goed gezind zijn, willen de bioscopen vol lopen. Dat is het schizofrene. Als je in het bioscoopbedrijf werkt, zou je het liefst naar het strand willen gaan of op je balkon willen zitten. Maar aan de andere kant wil je dat de bioscopen vol zitten, en dan moet het wel regenen.

undefined

Meer over