Daimler-Danny, de nieuwe koning van de Nederlandse misdaad

De spil van een crimineel netwerk wordt hij genoemd: Danny K. die maandag met Holleeder werd opgepakt.

Wie denkt dat de Hollandse georganiseerde misdaad is verdrongen door Oost-Europeanen, Arabieren en Chinezen, heeft het mis. Al deze bendes bestaan nog steeds gebroederlijk naast elkaar. Maandag was de 'klapdag' in een grootschalig justitieonderzoek dat al vier jaar loopt naar een zuiver 'Hollands netwerk'. Tien verdachten werden opgepakt, onder wie Willem Holleeder en Angela van H., de ex-vrouw van oud-profvoetballer Patrick Kluivert. Dit netwerk wordt verdacht van handel in harddrugs, afpersing, vuurwapenbezit, witwassen en zware mishandeling.

Vergeet Willem Holleeder. De voormalige Heineken-ontvoerder en zeven mede-arrestanten werkten volgens het OM slechts in opdracht van de twee hoofdverdachten van deze bende: Dick V., de sportschoolhouder annex freefighter die Holleeder dit voorjaar een gebroken kaak sloeg, en Danny K., alias De Magere of Daimler-Danny, naar de modieuze Jaguar waarin deze tanige blonde man zich verplaatste.

Danny is de nieuwe koning van de Nederlandse misdaad. Hij werd maandag in alle vroegte van zijn bed gelicht in een luxueus Hilversums appartementencomplex, samen met Angela, de zes maanden zwangere ex van Kluivert. Via haar en andere verdachten zou Danny zijn bankbetalingen voor de huur van het penthouse, de inrichting van verschillende woningen, dure vakanties en luxegoederen hebben voldaan. De bende is actief sinds 2009 - het jaar waarin Danny vrijkwam.

Danny Hubertus Frederik K. is de 43-jarige zoon van Peter K., een bekende crimineel die goed was bevriend met wijlen Sam Klepper en John Mieremet, alias Spic & Span, genoemd naar de efficiënte wijze waarop zij tegenstanders in het criminele milieu 'opruimden'. Danny was niet op de begrafenis van zijn beruchte vader in 2006 omdat hij in detentie zat voor de ramkraak met een shovel op een vestiging van Geldnet in het Amsterdamse Havengebied, waar hij voor bijna 5 miljoen euro buitmaakte.

Zijn veroordeling tot 12 jaar cel was omstreden; Edwin H. trok een belastende verklaring terug. Hij had die afgelegd, zei hij, omdat hij in ruil daarvoor privileges kreeg van het OM in de gevangenis. Opmerkelijk was het feit dat een van de rechters die Danny tot 12 jaar hadden veroordeeld, Wicher Wedzinga, als gevolg van die ingetrokken verklaring actief meewerkte aan een herzieningsverzoek.

Wedzinga vertelde destijds in het tv-programma Pauw & Witteman dat hij 'bij nader inzien honderd procent overtuigd' was van Danny's onschuld. Hoe het ook zij, het herzieningsverzoek werd in 2007 door de Hoge Raad afgewezen. Die afwijzing maakte

De Magere definitief tot recidivist - eerder was hij veroordeeld tot vier jaar cel voor de overval op een Rabobank in Vinkeveen.

Danny heeft veel omstreden vrienden. Op de bezoeklijst van de gevangenissen waarin hij zat, staan met regelmaat de namen van afperser Willem Holleeder, freefighter Dick V., cocaïnehandelaar Dino S., hasjhande-

laar Charles Z., wapenhandelaar Comert E. en huurmoordenaar Jessy R., een jeugdvriend van Danny die onlangs in het Liquidatieproces tot levenslang werd veroordeeld. Jessy's vader, de beruchte Vinkeveense crimineel Greg R., was op zijn beurt weer bevriend met Danny's vader Peter.

Tijdens het Liquidatieproces, over afrekeningen in de onderwereld - waarvan deze week het hoger beroep begon - viel de naam Danny K. verschillende keren. Hoofdverdachte Dino S. verklaarde onder meer dat hij medeverdachten Fred R. en huurmoordenaar Jessy R. via Danny had leren kennen.

En zo lijkt Danny de spil in een netwerk van criminelen. Hij zou de bindende factor zijn. Op observatiefoto's van de recherche uit 2009 staat Danny, koud uit de gevangenis, tussen Hells Angel Harry S., diens handlanger Donald G. en twee drugshandelaren die door Donald en Harry werden afgeperst. Volgens de recherche is aan 'Daimler-Danny' te danken dat de Hells Angels meeliften op de drugslijn van de afgeperste dealers.

Ook nu wordt hij verdacht van drugshandel en gewelddadige afpersing, samen met Dick V. Het oprollen van hun bende vergde maandag de inzet van vijf rechters-commissarissen, dertien officieren van justitie

450 rechercheurs, tientallen militairen, geld- en explosievenhonden en speciale opsporingsapparatuur. De zaak is vier jaar voorbereid en het gerechtelijk vooronderzoek zal nog maanden duren, aldus het OM.

undefined

Meer over